Julklappstips från Para§rafs medarbetare

Av Dick Sundevall 2018-12-20

För er som är ute i sista minuten, här kommer julklappstips på böcker och lite annat från några av Para§rafs medarbetare.

Gunno Gunnmo rekommenderar boken 1793.

   Jag har nu läst ut 1793 av Niklas Natt och Dag. Årets bästa deckardebut enligt Svenska deckarakademin.
Om ni som jag inte vanligtvis läser deckare, gör som jag ett undantag. 1793  är ingen dussindeckare.
Det är inte minst en mustig skildring av Stockholm och människor i staden 1793. Det är kort sagt en skitbra bok, när ni läst den inser ni att det omdömet är välfunnet.

Johan Hedenberg tipsar om Populistiska manifestet

   Rekommenderar Populistiska manifestet, av Åsa Linderborg och Göran Greider, innan jag ens hunnit läsa den själv. Låter det trist som julläsning? Tror faktiskt inte det – dags att vi börjar prata om klass och inte enbart identitetspolitik.

Sargon De Basso rekommenderar podden Spår – Förlösamordet

   Jag vill tipsa om podden ”Spår – Förlösamordet” som jag lyssnade till på flyget när jag pendlade mellan Stockholm och Göta hovrätt (Jönköping).
Riktigt bra lyssning om ett spaningsmord som handlar om annat än gangsterkrig i förorten, utan har sin utgångspunkt i en grannfejd på landsbygden.
(De fem avsnitten finns att lyssna på här.)

Ricard Nilsson har två förslag – eller kanske fyra

   Rekommenderar Outsidern av Stephen King. Den omtyckte juniorlagsbasebolltränaren Terry Maitland, grips dramatiskt under en pågående match. Anklagelsen: sexuellt övergrepp och mord på en elvaårig pojke.
Terry har av flera vittnen setts med pojken strax innan brottet, men alibin är vattentät. Hur har han kunnat vara på två platser samtidigt? Detta är Stephen King när han är som bäst.

Tre timmar av Anders Roslund

   Tredje och senaste delen om infiltratören Piet Hoffman fångar läsaren med ett järnhårt grepp. Man tvingas läsa ut den i en sittning.
Men om man inte gjort det, så rekommenderar jag att man först läser de två inledande delarna, Tre sekunder och Tre minuter.

Torgny Jönsson rekommenderar Ett litet liv av Hanya Yanagihara

   Hanya Yanagiharas fantastiska och smärtsamma skildring av fyra vänners liv i New York har redan fått all den uppmärksamhet den förtjänar.
Insiktsfull på ett sätt som gör det närmast obegripligt att förstå att hon endast var 41 år när den släpptes. Visdom och värme varvad med ett avgrundsdjupt mörker.

Nina Silventoinen har två tips

   De kallar mig Solvallamördaren av Janne Raninen och Ivar Andersen. En mycket läsvärd och oförskönad biografisk berättelse som omfattar allt från barndomen till två mord, ett halvt liv tillbringat i fängelse och hur man ändå kan resa sig och se ljust på framtiden:
”Jag vill berätta hur jag gick från att vara ett oskyldigt barn till att bli dubbelmördare. Samtidigt vill jag berätta att det finns en väg ut, hur djupt i skiten man än sitter.”

Besökaren: Mina 13 år bakom galler av Kaj Linna och Theodor Lundgren

   En bok om ett uppmärksammat justietiemord, att inte ge upp trots att motgångarna avlöser varandra samtidigt som du sitter på landets tyngsta anstalter och kämpar för att få resning. Att orka fortsätta kämpa, inte tappa hoppet och framförallt inte bli bitter på samhället och rättssystemet. Och till slut faktiskt lyckas med det – att bli friad för mord, efter 13 år.

Andreas Magnusson rekommenderar en gammal goding av Slas

   Det är alltid svårt att välja ut en särskild bok att tipsa om, men en av mina absoluta favoritförfattare är Stig Claesson.
Han har skrivit många fantastiska böcker och en som jag håller extra högt är Sanningen och ingenting annat än från 1970.
Den är ett typiskt tidsdokument och handlar om en man som åker runt i ett miljonprojektsområde och justerar fönster.
På ett fint sätt fångas ett framväxande mångkulturellt Sverige där olikheter berikar.

Dick Sundevall tipsar om Åke Ortmarks sista bok Makten och lögnen

   När jag tar till brösttoner brukar jag dra till med att journalister är samhällets revisorer, eftersom vi ska utgöra en demokratisk rättsstats granskare.
Nu är det tyvärr ett ytterst fåtal journalister som tagit den uppgiften på allvar – men Åke Ortmark var en av dessa. Boken är på 760 sidor och borde utgöra obligatorisk läsning på alla former av medieutbildningar. Åke avled för några månader sedan. Under sina sista år färdigställde han den här boken. En bok på 760 sidor kan kanske kännas väl mycket – men Åke Ortmark var en av byggherrarna bakom den moderna svenska granskande samhällsjournalistiken i sin bästa form, så boken rekommenderas varmt.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.