Foto Tore Meek/TT

Vilka ska få bo och verka i Sverige?

Av Börje R P Carlsson 2019-08-19

Det måste väl föreligga ett fundamentalt fel när skötsamma och hårt arbetande människor, som ibland bott i Sverige uppåt tio år, utvisas på grund av någon skitsak.

   För knappt ett och ett halvt år sedan tvingades en kvinna och hennes två barn lämna Sverige trots att de bott här, arbetat och skött sig, i nästan nio år.

   Nu efter en nästan ett och ett halvt år lång strid mot Migrationsverket har de vunnit sin kamp och får återvända. Kvinnan i familjen har kvar sitt jobb och döttrarna kan återigen återvända till sin skola.

   Denna långa kamp har förmodligen varit jobbig och man kan fundera på vad kampen kostat för Migrationsverket som tycks ha för vana att utvisa skötsamma människor. Men här är nog inga kostnader för höga, inga ansträngningar för stora och ingen skitsak är för liten för utvisning.

   Det finns invandrare som byggt upp företag med flera anställda som rotat sig i Sverige, skaffat villa och har barn födda i Sverige som börjat skolan och som trots detta utvisas av något löjligt regelbrott eller missad åtgärd.

   Några har blivit utvisade för att de jobbat för mycket! En del för att de jobbat för lite, någon vars arbetsgivare missat någon detalj kan bli utvisade för arbetsgivarens miss. Någon har inte tagit ut sin fulla lön för att försöka hjälpa sitt företag på fötter och någon kan ha tagit ut någon dag för lite semester. Ingen detalj är för liten för en utvisning.

   Samtidigt har nu HD beslutat att en misstänkt terrorist som greps på Skavsta inte skall utvisas till Makedonien där han medverkat i samhällsomstörtande verksamhet.

   Nordmakedonien, som landet numera heter, begärde mannen utlämnad för ”terroristiskt äventyrande av den konstitutionella ordningen och säkerheten”. Riksåklagaren såg inga hinder mot utlämning, men Högsta domstolen gör en annan bedömning. Detta trots att mannen har både fru och barn kvar i Nordmakedonien.

   Svensk invandringspolitik handlar ofta om att sila mygg och svälja kameler men varför är det så svårt att bli av med de förhållandevis få invandrare som helt lever på grov kriminalitet.

   När man läser om den lag som ska bemästra terrorbrott undrar jag varför inte organiserade gängbrottsligheten som indirekt har åstadkommit precis samma situation och som gett samma resultat inte omfattas av en lag motsvarande terrorlagen?

   Med en ny lagstiftning, liknande terrorlagstiftningen, som grund skulle all organiserad gängkriminalitet kunna bemästras på precis samma sätt som terrorbrott.

   Det finns inget som helst skäl till varför den grova gängkriminaliteten med tillhörande skjutningar inte skall kunna klassas som alternativ till terrorbrott och få en egen lagstiftning.

   Varje skjutning där offret överlever ska polisen med offrets hjälp kunna klara upp och om offret inte är villigt att hjälpa till ska han kunna utredas för skyddande av brottsling.

   Jag hävdar att vid nästan varenda gängskjutning vet offret vem/vilka som skjutit och att då inte vara polisen behjälplig ska kunna medföra en utredning för misstanke om brott men kanske också väcka frågan om utvisning.

   Hot om våld, sprängningar och skjutningar där offret vägrar medverka ska resultera i en utredning om eventuell utvisning. Är offer eller gärningsman underåriga eller minderåriga skall kanske målsmannaansvar kunna inträda med påföljd att en hel familj kan komma att utredas för eventuell utvisning.

   Vill inte familjen ta ansvar för sina barn och barnet inte vill ta ansvar för familjen ja då får man ta konsekvenserna.

   Samma sak med dödsskjutningarna. Vi har inget behov av gängkriminella och polisens kartläggning av dessa är förmodligen ganska heltäckande och dessa gängkriminella bör behandlas som terrorister och misstankar på sannolika skäl bör, även om de inte räcker till åtal, kunna medföra utvisning.

   Sveriges rättsvårdande myndigheter ska inte behöva bevisa att någon lever på brott utan den berörde ska med anställningsbevis, lönespecifikationer eller annat visa sin redbarhet och sin rätt att få vistas här (omvänd bevisbörda ungefär som vid skattebrott).

   Nu kommer säkert pennor att vässas och fördömanden om kollektiva straff för andras brott kommer att diskuteras men jag menar att kan en skötsam person utvisas för att han tagit ut en semesterdag för lite eller jobbat för mycket så ska banne mig gangsters också kunna utvisas med grov brottslighet som grunder/orsaker.

   Vi, nästan alla medborgare i Sverige oavsett bakgrund, vill inte ha dessa marodörer här och de bör sändas till sina ursprungliga hemländer. Kan man inte sköta sig ska man inte heller kunna ställa krav på att få finnas här. Att få uppehålla sig i Sverige ska inte vara någon ovillkorlig mänsklig rättighet om man inte vill leva enligt lagar och förordningar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.