Leif GW Persson. Foto Anders Wiklund /TT

Öppen fråga om vilka som spränger och varför

Av Maria Robsahm 2019-11-22

I intervjun med Leif GW Persson i Magasinet Para§raf, påpekar han att man inte kan utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistiskt scenario. Låt oss bena ut vad Leif GW framförde i intervjun.

   Eftersom Leif GW:s synpunkter har väckt uppmärksamhet och även en del kritik för att vara spekulativa, och jag själv har blivit kritiserad för att jag finner dem mycket intressanta så vill jag göra följande klart:

  1. Han delar inte polisledningens uppfattning att det är samma personer som skjuter och som nu även spränger.
  2. Han påpekar att man inte kan utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistisk scenario. Om att skrämmas och påverka opinionen.

   Det Leif GW påpekar handlar alltså om att han anser att vissa slutsatser som nu görs är ogrundade. Det behöver inte vara samma personer som spränger och som skjuter. Och alla sprängningar behöver inte vara kopplade till gänguppgörelser.

   Detta är egentligen en självklarhet. Att som Leif GW påpeka att vissa saker tas för givna är en del av denna vetenskapliga attityd. Och en nödvändig påminnelse om hur varje polisutredning måste skötas. Möjliga scenarier kan bara uteslutas när det finns skäl att utesluta dem.

   Av detta kan vi dra följande slutsats. Det är inte Leif GW som är spekulativ. Det är i själva verket de som utgår från att de redan vet vilka som spränger som ägnar sig åt ogrundade spekulationer.

   Att utgå från att det måste vara samma personer som skjuter som spränger, att utgå från att sprängningarna har med gänguppgörelser att göra – det är det verkligt spekulativa. Men som läget är just nu i debatten så är dessa spekulationer dominerande.

   I media och i politiken har alltför många redan svaret på alla de frågor som fortfarande återstår att reda ut. De misstag som hittills har gjorts är dessutom allvarliga. Vi måste hålla frågan öppen om vilka som spränger och varför. Och Leif GW är inte ensam om att se att det finns inslag i den senaste tidens sprängningar som pekar åt andra håll än gängkriminella.

   Flera kloka utredare inom polisen har också tänkt samma tanke. En av dem uttrycker sig så här om Leif GW:s funderingar:

”Inte en orealistisk teori. Den har slagit mig också. Det borde ha hänt fler olyckor när unga, ovarsamma och oerfarna gängkriminella utan militär bakgrund springer runt med sprängmedel på stan. Men vi har inte haft en enda sådan incident. Verkar också vara väldigt spretiga måltavlor.”

   Jag förväntar mig att de som har synpunkter på Leif GW:s påpekanden faktiskt läser vad han säger.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

   Intervjun med Leif GW Persson finns att ta del av här.

 


   Maria Robsahm är prisbelönad journalist – Stora Journalistpriset 1996 för hennes bevakning av hanteringen av Estoniaolyckan – och hon har arbetat på redaktioner som Dagens Nyheter, Rapport och TV4.
Hon har också ett förflutet som universitetslärare i teoretisk filosofi och Europaparlamentariker.
Idag ser hon sig som folkbildare framför allt när det gäller brottsligheten i Sverige. Hennes grafer delas flitigt på Facebook.
Maria är en av Magasinet Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.