”Jorden är platt”

Av Börje R P Carlsson 2020-03-09

Detta hävdas fortfarande av vissa människor och det må väl vara dem tillåtet. Vill de tro att Jorden är platt så okay, det drabbar ju ingen annan försåvitt man inte åker över kanten?

I skotska Loch Ness finns ett mytomspunnet sjöodjur. Precis som med mycket annat har ingen kunnat ge några konkreta bevis på dess existens. Många säger sig ha sett odjuret och är övertygade om dess existens. Nåväl det gör väl inget, vill någon tro på Nessie så är det väl resandes ensak.

Vill någon tro, som i en klassiskt Lindemansketch, att Nisse Hult i Kramfors är jämställd med Gud så är väl också detta resandes ensak. Jag vet inte om Nisse Hult existerar eller om han bor i Kramfors men spelar detta egentligen någon roll. Hult-kramarna må tro vad de vill.

Många vill tro på övernaturliga väsen och det må väl vara deras ensak. Det skadar inte varken mig eller min omgivning om jag skulle berätta om allt övernaturligt jag varit med och upplevt. Förhoppningsvis skulle min tro på det övernaturliga skapa ”ståpäls” hos lyssnaren men det är nog allt.

Människor må få tycka och tro på vad som faller dem på läppen men när deras tro börjar spridas bland klentrogna måste nog tvivlarna börja besinna sitt ansvar. Om deras propaganda börjar anammas och bli vedertagen på sätt som skadar tredje man måste de nog konfronteras med sina fabler.

När den moderate riksdagsmannen Jan Ericson går ut med att klimatförändringarna är överdrivna går han enligt min uppfattning ett steg för långt.

När han säger att det inte finns något forskningsstöd för att det pågår en klimatkris och att klimatförändringarna inte orsakats av människan går han ytterligare ett steg fel och nu har han i tanke och tro involverat sig med de som tror att jorden är platt, att Nessie tillsammans med Nisse Hult existerar. Med den skillnaden att hans uppfattning skadar – om den anammas.

Nu närmar han sig den punkt där han tillsammans med M-ledningen borde omyndigförklaras. Att jag blandar in M-ledningen beror på att dessa låter Jan Ericson, en av partiets företrädare i riksdagen, hållas och sprida sina irrläror.

Jan Ericson må tro och tycka vad han vill men att han i sin position sprider ”fake news” borde få honom friställd. Enligt Jan Ericson är klimatkris bara ett modeord som används i samhällsdebatten. Kan det möjligen vara så att han skiter i klimatet och ekonomin i morgon om han kan tjäna en extra krona idag?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.