Foto Chris Pietsch AP/TT

Black lives matter – men…

Av Michael Pålsson 2020-06-23

Fallet med den afroamerikanske mannen George Floyds dödsfall den 25 maj 2020 på grund av polisiärt övervåld, utlöste som bekant en i västvärlden stor proteströrelse under namnet ”Black Lives Matter”. Fullt berättigat. Systematisk rasism och poliser som begår grova övertramp, oavsett vem som drabbas, förtjänar definitivt att vi reagerar och fredligt protesterar.

De personer som nyttjade protesterna för att starta upplopp har jag emellertid ingen sympati för. Civil olydnad är fredlig. Militanta våldsverkare har inget med civil olydnad att göra, utan bara förstör för den majoritet av människor som bara vill visa sitt stöd.

Black Lives Matter är alltså enligt min mening en berättigad rörelse. Det som oroar mig är emellertid att Black Lives Matter inte är det enda som betyder något, vilket vi ibland verkar glömma. Som att vi bara orkar med ett engagemang i taget – och helst mot USA.

Som om vi vill döva våra dåliga samveten genom att protestera mot i och för sig dåliga förhållanden här i väst, men glömma alla andra missförhållanden där människor i ännu högre grad skulle vara betjänta av vårt stöd.

Ett slags masochistisk rit där vi pekar på våra egna fel och brister, men glömmer att det finns lika hemska företeelser på andra håll i världen – där liknande protester som de som nu genomförs i USA hade varit fullständigt otänkbara. USA är nämligen fortfarande ett fritt land till skillnad från såväl Kina, Saudiarabien, Nordkorea, Pakistan och en mängd andra länder.

Var är de folkliga protesterna mot Kinas behandling av Hong Kong eller dess koncentrationsläger för omskolning där uigurerna hjärntvättas för att bli regimtrogna?

Och när manifestar vi mot tvånget att bära slöja, niqab eller burka? Vi har religionsfrihet inskriven i vår egen grundlag, men tänk på de som riskerar dödsstraff bara för att de vill lämna Islam.

Eller på alla homosexuella i strikt muslimska länder som riskerar dödsstraff bara för att de råkar älska en person av samma kön. Och de unga människor som flytt hit och som nu utvisas till Afghanistan – ett livsfarligt land att vistas i.

Eller för den delen på alla barn som ska tvingas leva i en stekhet värld till följd av vårt misslyckande att förhindra klimatförändringarna. Var är de folkliga protesterna mot Kinas snabba utbyggnad av kolkraftverk?

Mitt syfte är alls inte att relativisera Black Lives Matter som mindre viktigt. Jag önskar bara att vi alla kan nyansera bilden lite över vad vi ska protestera mot. Vi har en mängd fel och brister i västvärlden och dessutom mycket historiska orättvisor. Det förhindrar emellertid inte att det faktiskt är ännu värre på andra håll ännu idag.

Att lägga energi på radera historien genom att riva statyer, att kräva att böcker görs om fast att de var skrivna i en annan tid – detta är för mig bara destruktivt. Folkliga protester är bra eftersom de ofta kan få senfärdiga politiker att agera. Jag önskar bara att vi kan bredda perspektivet och vara lika konsekventa när det till exempel gäller vapenexport till Saudiarabien, import av varor från Kina och för framtida generationer när det gäller klimatfrågan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Michael Pålsson är advokat på Juhlin & Partners, med expertis inom avtalsrätt och arbetsrätt. Han har ett stort intresse för rättsfilosofi och är bland annat författare till boken ”Om frihet i vår tid”.
Läs mer på www.michaelpalsson.se
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.