Joakim Lamotte. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Ytterligare en kvinna dömd i Lamottes egen domstol

Av Andreas Magnusson 2020-09-08

Det har varit ganska tyst från drevkarlen Joakim Lamotte under våren och sommaren. Han har gjort några enstaka inlägg om favoritämnet Joakim Lamotte och hur taskiga alla är mot honom och så har han vädjat om pengar för att klara rättegångskostnaderna när han förlorar den stundande förtalsrättegången mot honom. Men nu är han igång igen.

Joakim Lamotte har all anledning att frukta utfallet eftersom det med största sannolikhet kommer att handla om en fällande dom.

Tingsrätten har redan vid två olika tillfällen dömt personer som har delat vidare samma förtalsgrundande uppgifter från Lamottes Facebooksida. Det är inte särskilt troligt att upphovsmannen frias när de som delat vidare materialet redan har fällts.

Det närmar sig rättegång och nu har det blivit fart på Lamotte. Man kan misstänka att det som vanligt är Lamottes omsorg om Lamotte som har triggat igång förnyad internetaktivitet. Det kan kännas lite Don Quijotteskt när han viftar med lansen mot hela rättsväsendet i ett försök att underminera människors förtroende för rättsstaten.

Joakim Lamottes senaste grepp är att ge sig på nämndemän och hänga ut dem med namn och bild. Det ligger nära till hands att misstänka att han vill markera att nämndemän som är med och fattar framtida beslut som Lamotte inte tycker om kommer att hängas ut.

Lamotte gillar att markera revir genom att skvätta lite här och där. Alla vi som har dristat oss till att kritisera åsikterna, metoderna och den bristfälliga ”journalistiken” får räkna med att bli uthängda med namn och bild så att följarna sedan kan ringa hotfulla samtal, skicka hotfulla meddelanden, kontakta arbetsgivare och annat som radiostyrda tokstollar gör så fort den store idolen knäpper med fingrarna. Det är tyvärr sådant arbetssättet ser ut och jag har själv upplevt hur det är att hamna i drevet.

Robert Aschberg lyfte fram det här på ett bra sätt i TV3:s Trolljägarna där ett antal personer som råkat ut för det Lamotte-styrda drevet intervjuades. De hade utsatts för fruktansvärda hot och angrepp och tvingades leva i konstant rädsla.

Lamotte vägrade medverka i TV-programmet och frånsäger sig allt ansvar. Han menar istället att det är han som är utsatt för ett drev och att alla är dumma mot honom.

28 juli gjorde Lamotte ett inlägg i vilket han hänger ut en kvinna med namn och Facebookbild. Hon har förtroendeuppdrag som nämndeman och har skrivit i ett inlägg att hon är sugen på att åka på studiebesök till Lamottes kommande rättegång. Hon skriver själv att hon troligen inte kommer att tjänstgöra i målet eftersom hon har bestämda åsikter om Lamotte.

Hennes inlägg är olämpligt och visar på bristande professionalitet eftersom det inte är bra om det finns misstankar om partiskhet vid domslut, men de växlar Lamotte drar av händelsen saknar alla proportioner. ”Dela gärna detta så att hon blir av med sitt uppdrag” skriver Lamotte och beklagar sig över att han nu inte kommer att få en rättvis rättegång.

Rättegången mot Joakim Lamotte kommer att hållas i Göteborgs tingsrätt. Kvinnan tjänstgör vid Södertörns tingsrätt och har således aldrig varit aktuell som nämndeman. Det här vet Lamotte men eftersom kvinnan signalerar att hon tycker illa om Lamotte och dessutom har uppdrag som nämndeman blir hon ett perfekt offer.

Hon utsätts för uthängning och blir sedan också av med sitt nämndemannauppdrag, vilket Lamotte skriver om triumfatoriskt 25 augusti. Och så lägger han till följande ord innan han ber om swishpengar för att klara av rättegångskostnaderna (som bekant behöver man bara bekosta en rättegång om man förlorar ett mål, vilket innebär att Lamotte antingen är säker på att förlora eller vill lura av människor pengar):

”Tyvärr vet jag att våra tingsrätter befolkas av många andra nämndemän som hyser förutfattade åsikter om mig och mitt arbete, vilket gör det svårt att få en rättvis prövning i den kommande rättsprocessen.”

Nästa nämndeman att hängas ut på Joakim Lamottes Facebooksida är en kvinna som har varit med och dömt i ett fall med en man från Boden som får sänkt straff i Hovrätten och därmed slipper utvisning. I Tingsrätten fälldes han för mord. Nu fälls han för grov misshandel eftersom det inte går att bevisa att han är mördaren.

Lamottes invändningar mot domen är inte på något sätt juridiska. Han är bara upprörd över att Hovrätten konstaterar att det inte finns tillräckliga bevis för att fälla mannen. Detta är i Lamottes värld någonting nämndemännen bör hållas ansvariga för.

I drevet mot nämndemannen hänger han ut henne med namn, bild och partitillhörighet. ”Jag har granskat vilka som var med och tog beslutet”, skriver han i presentationstexten till den två och en halv minuter långa selfiefilmen där han hetsar mot nämndemannen.

Att ta reda på namnet på vilka nämndemän som har deltagit i en rättegång är knappast vad de flesta av oss skulle kalla en granskning. Det tar kanske trettio sekunder att läsa sig till den informationen.

Joakim Lamotte är en rättshaverist och något som utmärker rättshaverister är att de försöker ta lagen i sina egna händer. Han har en stor plattform med ungefär 200 000 lydiga fotsoldater som villigt drar igång sin egen rättsskipningsapparat där människor fälls genom känslostyrda impulser till att stå vid skampålen för att därefter tvingas löpa gatlopp. Det hela är mycket osmakligt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.