Donald Trump. Foto Alex Brandon AP/TT

Trump och de demokratiska principerna

Av Michael Williams 2020-11-04

En av de grundläggande tankarna i ett demokratiskt system är att de som påverkas av politiken också ska kunna ha något att säga till om den. Det är rimligt och det ger demokratin och politiska beslut den legitimitet som krävs för att vi människor ska acceptera besluten, även när vi inte håller med. Det finns liksom en överenskommen ordning och någon annan gång kanske besluten går vår väg.

Den här principen lyser som allra tydligast i kommunpolitiken, där det räcker att ha varit skriven i en kommun de senaste tre åren för att få rösta i kommunalvalet, även om man inte har svenskt medborgarskap. Det finns en rimlighet i det. Schysta spelregler, helt enkelt.

Att demokratin ur ett globalt perspektiv inte fungerar lika schyst är aldrig tydligare än när USA ska välja ny president. Oavsett medborgarskap eller geografisk hemvist så är det kanske den politiska händelse som påverkar de allra flesta.

Samtidigt har vi allra flesta inget att säga till om. Vi kan bara sitta med hjärtat i halsgropen och hoppas att de som får rösta faktiskt röstar och åtminstone väljer det alternativ som är minst dåligt.

Det är ändå en fullkomligt rimlig demokratisk tanke att i en politiskt globaliserad värld får alla vi som påverkas även får vara med och bestämma. Så ser det tyvärr inte ut och ingen har hittills lyckats hitta en lösning som alla länder kan acceptera.

Men man kanske ändå kan önska sig en global minsta gemensamma demokratiska nämnare, nämligen den om återhållsamhet. Bara för att man kan, måste man inte. Att högaktningsfullt respektera alla de som inte röstade för och alla vi andra som inte fick göra våra röster hörda.

Återhållsamhet på högsta världspolitiska nivå borde vara självklart, men amerikanska presidenter har knappast gjort sig kända för att lägga band på sig, oavsett om de varit demokrater eller republikaner.

I skrivande stund och kanske även när du läser det här, så har vi ännu inte ett resultat från valet i USA 2020. Som alltid är resultatet ofattbart svårt att förutsäga och med ett rekord i antalet poströster så kommer det att dröja extra länge innan vi vet något med säkerhet.

Om jag hade sysslat med vadslagning hade jag lagt alla pengar på Trump. Det finns många faktorer som talar för en andra period. Det är vanligast att en sittande president som kandiderar blir omvald. Även om 14 vicepresidenter tidigare blivit presidenter finns det inte mycket som talar för Joe Biden. Framför allt inte Joe Biden i konkurrens med Donald Trump.

Demokraterna har för andra gången i rad misslyckats med att ta fram en presidentkandidat som kan matcha Trumps persona. Trump är en mästare på att skapa momentum och se till att behålla det.

Det är få dagar under den gångna mandatperioden som Trump inte kvalificerat sig för löpsedlarna. Vilken dag som helst under de senaste fyra åren har vi kunnat prata om Trump och samtidigt ha något nytt att prata om. Det torde vara helt unikt.

En utblick över resten av världen visar att just nu har starka ledare förtur. Starka, karismatiska ledare som Bolsonaro, Orban, Erdogan, Putin och Trump. Konservativa, reaktionära och nationalistiska ledare som rullar tillbaka politiska friheter och rättigheter nästan över en natt.

Det handlar om kvinnors rättigheter, rasifierades rättigheter och rättigheter för människor som avviker från allt snävare normer. Det handlar också om oviljan att bekämpa pandemier och klimatförändringar.

Men framför allt handlar det om Donald Trump. Donald Trump mot planeten och alla oss andra. Allt vi kan göra nu är att hålla tummarna och vänta och hoppas på att den kandidat som de amerikanska väljarna väljer, kommer att utöva den återhållsamhet som rimligen ankommer den människa som innehar världens högsta ämbete.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Michael Williams är statsvetare, policyanalytiker, ämneslärarstudent, kommunikatör, kapellmästare i rockbandet Violent Divine, förälder och äkta make. Arbetar som politisk tjänsteperson i kommunpolitiken. Skriver och debatterar oftast utifrån grön, feministisk grund.
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.