Juridiken

En seriös advokat främjar inte orätt

Av Michael Pålsson 2020-12-22

Jag är stolt över att få tillhöra advokatkåren eftersom en fri advokatkår är en av förutsättningarna för en rättsstat. Det är advokaternas plikt att stå upp för enskildas och företags rättigheter gentemot staten och att lojalt kämpa för sina klienters bästa. Men ibland går det snett.

President Trump har med en dåres envishet hävdat att han vann valet i november, trots att Joe Biden utan tvekan är USAs näste president.

Det är en sorglig syn med de många republikanska, tidigare aktade, politiker som ryggradslöst deltar i president Trumps taskspeleri runt hans påstått stulna valseger.

Det är för mig oklart om dessa demokratiska syltryggar inte fattar att deras beteende riskerar demokratins trovärdighet, eller om de deltar i dansen runt den döende guldkalven med berått mod.

Men för mig personligen har det allra mest sorgliga varit att se vissa av de advokater som likt Faust ingår en pakt med Fan själv.

De mest osannolika teorier om valfusk har förts fram i olika rättsprocesser. Hittills har president Trump emellertid förlorat alla rättsprocesser. Domarna i såväl delstaterna som i den amerikanska Högsta domstolen har visat sitt oberoende och stått upp för lag och demokrati. Institutionerna har stått pall.

Inga syltryggar till domare har vikt ner sig, utan tvärtom har de trots att vissa av dem utnämnts av Trump, ändå stått upp för rättssäkerheten.

De advokater som bistått Trump i dessa uppenbart meningslösa rättsprocesser har däremot allt annat än stått pall. Snarare har de visat sig vara exakt de ryggradslösa lagvrängare som finns i de allra värsta tänkbara nidbilderna av advokatkåren.

Advokaterna Rudy Giuliani och Jenna Ellis har, utan att lägga fram några bevis, påstått att valresultatet är ett resultat av en nationell konspiration. Advokaten Sidney Powell ifrågasatte, innan hon fick sparken, valresultatet och förde fram idéer om att Kuba, Venezuela och andra kommunistländer kunde ha koppling till hackning av presidentvalet.

Det märkliga är att då plötsligt kommer advokatkärleken fram hos vissa som påstår att det måste vara presidentens rätt att överklaga vid misstänkt valfusk. Och då måste han ha rätt till advokat precis som alla andra.

Absolut ska var och en ha rätt att klaga på valfusk och gå till domstol om man är orättvist behandlad. Men – en seriös advokat kan inte okritiskt föra fram uppenbara lögner som gjorts i fallet president Trump.

En seriös advokat har integritet och talar om för sin klient när denne har uppenbart fel. En seriös advokat får inte ljuga. En seriös advokat främjar inte orätt och icke-demokratiska metoder.

Förhoppningsvis har president Trump och hans republikanska kamrater nu accepterat valförlusten. Förhoppningsvis kan fredlig övergång av makten nu ske enligt demokratiska principer. Men den utgången är inte på grund av president Trumps advokater, utan trots president Trumps advokater.

De som deltar i president Trumps försök till odemokratiska metoder är medskyldiga till att demokratin försvagas.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Michael Pålsson är advokat på Juhlin & Partners, med expertis inom avtalsrätt och arbetsrätt. Han har ett stort intresse för rättsfilosofi och är bland annat författare till boken ”Om frihet i vår tid”.
Läs mer på www.michaelpalsson.se
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.