Marcus Oscarsson. Foto: Maja Suslin /TT

Covid och TV4:s politiska pruttkuddsanalytiker

Av Andreas Magnusson 2021-02-20

Det har sett lite annorlunda ut i mina och vännernas Instagramflöden och på våra Facebookväggar. Vi är på klassiskt göteborgskt medelklassmanér iväg och spenderar sportlov på diverse skidorter vecka sju, men bilder från backarna postas bara av de allra modigaste – de som struntar i om det viskas om hur olämpligt det är med skidsemester under Covid.

Skidåkning har blivit väldigt kontroversiellt under pandemin. Troligen hänger det ihop med att de första fallen i Sverige handlade om sportlovsfirande alpresenärer som varit på After Ski, tutat i visselpipor som skickats runt i överfulla barer och druckit ur samma stövelformade enlitersglas som den nyfunna vännen från Wuhan-regionen.

Folkhälsomyndigheten har ingen avrådan mot utförsåkning helt enkelt eftersom det går alldeles utmärkt att åka skidor utan att riskera att smitta eller smittas.

Det går att handla all mat hemma och ta med sig på skidsemestern. Det går att åka bil till skidorten utan att stanna för matpaus eftersom man kan äta medhavda mackor i bilen. Det går att ta kisspaus i skogen. Det går att tanka utan att gå in på bensinmacken.

Det går att åka skidor utan att komma nära en enda människa eftersom man i liftköerna håller minst en stavlängds avstånd.

Det finns flera små orter i landet som är helt beroende av sina skidturister för att överleva, vilket till exempel gäller lilla Lofsdalen som jag besökte i år – en liten fjällby i Härjedalen med 124 invånare där i princip hela bygden är involverad i att få skidanläggningen att snurra.

Så varför förväntas vi skämmas över att vi åker på skidsemester? Det hänger ihop med att debattklimatet i Sverige är så onyanserat att människor ryggmärgsreagerar på triggerord istället för att tänka efter.

En bild på människor i en luftig liftkö får blodet att koka hos alla som ”minsann har avstått från allt roligt under coronan”.

Det gör att man inte förstår skillnaden mellan After ski-festande skidåkare och barnfamiljer som islolerar sig i sina stugor och befinner sig utomhus om dagarna.

Det är samma processer som gör att man inte förstår skillnaden mellan någon som strosar runt i överfulla köpcenter och julhandlar lite på måfå och någon som vid en tidpunkt med minimalt antal kunder gör ett snabbt inköp.

Det är också den processen som gör att TV4:s politiska pruttkuddsanalytiker Marcus Oscarsson inte låtsas förstå skillnaden mellan när kulturminister Amanda Lind utsätts för massiva mängder hat och våldtäktshot på Sverigedemokraternas officiella YouTube-kanal och när privatpersoner skriver olämpliga saker om Ebba Busch på sina egna Facebookväggar.

Då blir budskapet att allt hat är lika illa oavsett om det kommer från höger eller vänster. Det ”goda hatet” är lika dåligt som allt annat hat.

Bilden som förmedlas är att SD är som alla andra och att det är precis lika vanligt med bindgalna Miljöpartister som med felstavade versaler skriver okvädningsord som det är med SD-anhängare som gör samma sak.

Jag kan rekommendera alla som tror att så är fallet att titta in i kommentarsfälten på någon av ytterkantshögerns favoritsidor på Facebook, eller varför inte någon officiell SD-sida eller twitterkontot för någon av de värsta stollarna i Moderaternas riksdagsgrupp som Lars Beckman eller Hanif Bali.

Gå därefter in och se vad som skrivs hos valfri riksdagsledamot för Miljöpartiet eller vad som sägs på Centerpartisters Facebooksidor (undantaget Staffan Danielsson eftersom han har högerradikaliserats).

Det finns ingen som efter en sådan jämförelse kan fortsätta att påstå att hatet är lika illa överallt. Det är nämligen inte det. Ytterkantshögerns hatnivå är så kraftfull att de snart kommer att kunna ersätta reaktorerna på Ringhals.

Det är inte lika illa att säga håll käft till en rasist som basunerar ut sitt hat mot människor med annan hudfärg eller kulturbakgrund som det är när någon skriker håll käft till en annan människa bara för att han eller hon är muslim.

Det är heller inte lika illa att skriva ”fyfan vad äckligt” när Ebba Busch glad och stolt postar en bild på Instagram om att hon har bjudits på fika av nyfascisternas affischpojke Jimmie Åkesson som det är att skriva ”fyfan vad äckligt” när någon postar en bild på en muslimsk kvinna i hijab.

Båda kommentarerna är olämpliga och gynnar inte ett bra debattklimat, men i det ena fallet handlar det om en känslomässig reaktion över politiska samarbeten som riskerar att hota vår gemensamma värdegrund och i det andra fallet handlar det om en känslomässig reaktion som kommer sig av att man är rasist och hatar andra människor, inte för vad de gör utan för vilka de är.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.