Falsk statistik från polisen?

Av Ricard A R Nilsson 2021-05-10

Fart- och rutinkontroller, för att inte tala om de koordinerade trafikkontrollerna som görs med bland andra Kronofogden, har ökat markant. En del handlar om att få fast fartsyndare och rattfyllerister, men en annan viktig del – enligt polisen – är att kriminella fastnar i kontrollerna som har skulder hos Kronofogden och att man då kan beslagta bilar eller annat av värde de bär på sig.

Men gräver man lite djupare så framstår det som att dessa punktinsatser verkar ha en ytterst begränsad effekt. Dessutom vrider polisen på sanningen för att verka mer framgångsrika än de egentligen är.

Som bilburen i Stockholm så åker jag igenom eller förbi någon typ av poliskontroll flera gånger i veckan. Därtill ser jag – som medlem i olika grupper i sociala medier – att mångfalt fler kontroller genomförs.

Enligt polisen handlar det delvis om frigjorda resurser eftersom man under Corona-pandemin inte behöver bevaka offentliga arrangemang såsom till exempel fotbollsmatcher, och dessa läggs då bland annat på trafikkontroller.

Men lika viktigt, påpekar de, är att göra samordnade insatser tillsammans med bland andra Kronofogden för att komma åt kriminella som har skulder att betala. Och som ett sätt att störa kriminellas verksamhet rent generellt.

Aftonbladet skrev nyligen bland annat om att under senaste trafikveckan – alltså när polisen gör än fler kontroller – så rapporterades 1743 personer för hastighetsöverträdelser, 40 fall av narkotikabrott inrapporterades och ett vapen togs i beslag.

Jag började fundera närmare på dessa officiella siffror som polisen hävdar visar att kontrollerna gör mycket nytta. Dessutom undrar jag om dessa punktinsatser gör någon egentlig nytta om man ser till det syftet att komma åt kriminella.

Efter att ha talat med ett tiotal aktivt kriminella och dessutom tre poliser, så visar det sig att ingen jag varit i kontakt med – oavsett vilken sida av lagen de står på – anser att kontrollerna påverkar kriminell aktivitet.

Samtliga kriminella som jag samtalat med har antingen skrattat eller dragit på smilbanden.

– Ainas kontroller bryr jag mig inte om. Många kontroller kan undvikas med hjälp av Facebook-grupper. Och ingen är dum nog att ha en bil på sig själv eller en guldklocka om dom har skulder hos kronis. Jag stoppas hela tiden, har nästan två miljoner i skulder, ändå kan dom inte göra ett skit.

Polisen är av en liknande åsikt.

– Utåt sett kanske det sägs att kontrollerna stör kriminella, men verkligheten är en annan. Jag deltar ofta i trafikkontroller och det är sällan en bil eller något annat av värde tas i beslag från en aktiv kriminell. En och annan missbrukare blir av med sin bil när de kör påverkade eller utan körkort. Men att det skulle störa busets framfart stämmer inte.

Liknande uttalanden fick jag från alla kriminella och poliser som kontaktades. Det är värt att fråga sig om inte en del av resurserna som läggs på dessa kontroller hade gjort sig bättre på andra ställen.

Men tyder inte alla siffror som Aftonbladet fått från polisen på framgångsrika trafikkontroller? Till att börja med så handlar alla ”framgångarna” om rapporterade brott, siffrorna reflekterar alltså inte antalet som faktiskt lagförs.

De 40 angivna fallen av narkotikabrott som nämns, handlar således endast om det antal som misstänkts, långt ifrån alltid leder alla dessa till straffansvar för den enskilda.

Ett tydligt exempel är en bekant till mig som hade två receptbelagda sömntabletter på sig när han nyligen kontrollerades i just en trafikkontroll. Han rapporterades för brott, men det lades ner så fort han uppvisade att han har ett recept på de aktuella pillren.

Ändå finns han med i den typ av statistik som polisen meddelar för att de felaktigt ska visa sig framgångsrika.

Vapnet som togs i beslag kanske var en kniv som låg framme, ett skjutvapen var det sannolikt inte, då hade det troligen framhävts. Dömdes vederbörande för brott? Bestod ens beslaget? Förverkades vapnet genom en dom?

Och hur många av de rapporterade hastighetsöverträdelserna ledde till fällande dom? Ingen vet svaret på dessa frågor, för det är inget polisen redovisar. Det skulle sannolikt förstöra deras fina statistik.

Självklart måste trafikkontroller ske, de som kör fulla och drogpåverkade utgör en livsfara. Dock ifrågasätter jag kontroller som den jag körde förbi häromdagen där två polisbussar, fyra målade bilar och en civilbil hade spärrat av vägen i ena riktningen och stoppade alla.

Kronofogden var också där om jag uppfattade det rätt. Rimligen borde det finnas bättre saker de kan ägna tiden åt. I vart fall borde polisen vara mer sanningsenliga när de offentligt går ut med sina framgångsrika räder i trafiken. Att en person rapporterats för något betyder i slutändan ingenting.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.
Han har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.