Lars Beckman. Moderat riksdagsledamot

Moderat riksdagsman hyllar vit hudfärg och manligt kön

Av Andreas Magnusson 2021-07-16

Vit hudfärg och manligt kön är enligt den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman receptet bakom den svenska framgångssagan. Invandrare är en belastning. Det visar att misogyn rasism inte bara finns bland de sverigedemokratiska lagstiftarna.

”Det är den vita svenska mannen som genom blod svett och hårt arbete byggt Sveriges välstånd. Nu behöver samma resa för landet fortsätta med att de 670 000 utrikesfödda som inte är självförsörjande kommer i arbete och bidrar till välfärdsbygget.”

Där har ni Lars Beckmans inlägg på Twitter i sin helhet. Det finns inga utrymmen för missförstånd eller feltolkningar. Det var, enligt Beckman, vit hudfärg och manligt kön som gav oss våra framgångar. Vita män är en tillgång. Kvinnor och icke-vita invandrare är i bästa fall onödiga, i sämsta fall en börda.

Lars Beckman har under sin tid i Sveriges riksdag gjort sig känd för uttalanden som förr brukade kallas kontroversiella, men som numer är ganska representativa för det högerradikala blockets människosyn.

Därför är den ogenerade rasismen i inlägget på Beckmans twitterkonto den femtonde juli inte det minsta förvånande.

Vad som är mer förvånande är att samma parti som för inte särskilt länge sedan hade en partiledare som uppmanade människor att öppna sina hjärtan numer mest tycks företrädas av människor som vill stänga såväl gränser som hjärtan.

Förändringen har gått snabbt. Åsikterna blir allt mer radikala. Utspelen blir allt mer extrema. Gränsen mellan SD och M blir allt tunnare. Anständighetens gränser är sedan länge passerade.

Förutom att uttrycka rasistiska åsikter kan därför också Beckman ljuga i syfte att skapa en retorisk effekt. I sitt inlägg påstår han att 670 000 invandrare inte är självförsörjande. Det är svårt att förstå varifrån siffrorna kommer.

Det bor 2 miljoner utrikesfödda i Sverige sammanlagt inklusive barn och pensionärer. 2020 var arbetslösheten bland utrikesfödda i åldern 20-64 år 18,8%. Man behöver inte ens kunna räkna på mellanstadienivå för att förstå att Beckmans 670 000 är en fullständig hittepåsiffra. Det hade den varit även om vi haft barnarbete i Sverige.

Bland inrikesfödda är motsvarande siffra 5,1%. Skillnaden är stor, men sammantaget innebär det att Sverige har lägst andel långtidsarbetslösa i hela EU och att vi ligger långt under OECD-genomsnittet.

Till och med bland de som oftast beskrivs som en ekonomisk börda för samhället är huvuddelen självförsörjande. Det finns 589 000 flyktingar och flyktinganhöriga i Sverige i arbetsför ålder och av dessa är just nu 466 000 i arbete.

Det är strålande tider för moderater av Beckmans och Hanif Balis kaliber. De kan helt ogenerat spotta ur sig rasistiska oneliners utan att ”den vuxne i rummet ”reagerar.

Han har fullt upp med att prata om att man måste kunna ”prata med alla”, det vill säga driva gemensam politik med Sverigedemokraterna.

Beckmans inlägg ligger väl i linje med partiledarens SD-inspirerade beskrivning om invandring som en belastning. Skillnaden är att han tar hela tanken ett steg till och säger det som Kristersson inte vill säga rakt ut. När invandring ses som en belastning ses också invandrare som en belastning.

Inte ett ord om de hundratusentals invandrare som arbetar och bidrar till välfärden. Inte ett ord om kvinnor som dagligen sliter för att göra det här landet till en bättre plats. Sådan ser den osminkade rasismen ut.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.