När domstolarna ger sig in i klimatkrisen

Av Michael Pålsson 2021-08-05

I maj i år meddelade en domstol i Haag en dom innebärande bland annat att Shell döms till att sänka sina koldioxidutsläpp med 45 procent till 2030, jämfört med 2019 års siffror. I ett annat rättsfall (Urgenda ./. Nederländerna) har Nederländernas högsta domstol ålagt Nederländerna att begränsa sina växthusgasutsläpp med minst 25 procent i förhållande till 1990 års nivåer.

Ytterligare liknande rättsfall finns och ännu fler förbereds runt om i världen av olika miljöorgani...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


    Michael Pålsson är advokat på Juhlin & Partners, med expertis inom avtalsrätt och arbetsrätt. Han har ett stort intresse för rättsfilosofi och är bland annat författare till boken ”Om frihet i vår tid”.
Läs mer på www.michaelpalsson.se
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.