Var går gränsen för rimliga straff?

Av Börje R P Carlsson 2021-08-19

Var går gränsen för rimliga påföljder när någon begått ett brott? Och vilka brott ska rendera de mest långtgående straffen? Båda frågorna är egentligen ganska enkla att besvara. Det finns egentligen inga gränser utöver livstid och ska man lyssna på Ebba Busch och Johan Forssell är de flesta straffen idag alldeles för korta.

Nu föreslås att synnerligen grovt vapenbrott borde rendera 18 års fängelse och med den upptrissade stämning som råder ligger nog inte livstids fängelse långt borta.

Här kommer jag osökt att tänka på en partiledare som misstänktes för vapenbrott och där en blåblodig polis omedelbart la ner ärendet. Så om man är partiledare ska ärendet skrivas av men om man inte har denna position är 18 års fängelse eller i varje fall 5 års fängelse (straffet idag för grovt vapenbrott) en lämplig påföljd.

En som döms till fängelse ska efter domen inte släppas ut utan han skall inmanas i någon form av förvar tills han kan låsas in i ett fängelse varifrån han inte ska släppas förrän prognosen till ett laglydigt leverne är konkret (i varje fall om Jimmy Åkesson får bestämma).

Ebba Busch tycker att vi måste lära av andra länder hur grova brottslingar ska behandlas. Jag undrar vilka länder hon syftar på? Handlar det om Irak eller Iran eller kanske det blivande EU-landet Turkiet? Eller räcker det med att korsa Östersjön och ta sig till Polen för att hitta hennes förespråkade rättssamhällen?

Vilka brott ska rendera de mest långtgående straffen? Inte heller denna fråga är så svår att besvara. Man behöver bara titta på de brott som de olika partiförespråkarna misstänks eller i vissa fall dömts för.

Åldringsbrott skall vara åtalsfria och inte heller förtal av åldringarnas försvarare skall ge några påföljder. Denna typ av brottslighet är näst intill försumbar och även om brottet är erkänt kan det räcka med dagsböter.

Skriver man sig på en adress där man inte bor bara för att få högre ersättning av staten skall inte heller detta bestraffas utan ses som en yrkesförmån, för så gör ju alla som kan.

Men misstanke om sexbrott borde väl kunna ge en tankeställare. Javisst, man kan till och med få ett antal år i EU-kommissionen för att betänka sina synder.

Så de som ska bestraffas hårdast är de som redan befinner sig på livets skuggsida medan de som är födda med en silversked i truten ska förlåtas det mesta.

Jag börjar bli så hjärtligt trött på högerblocket att jag hoppas de vinner nästa val. En regering med SD kommer aldrig att lyckas vända en enda negativ kurva men förmodligen kommer även de positiva kurvorna att vända ner.

Att hela tiden komma med populistiska lösningar kommer att falla på sin egen orimlighet och att hela tiden täppa till läckor i vattenslangen i stället för att skruva av kranen är bara urbota dumt.

Vad all denna straffskärpning dessutom medför är förhöjda risker för den ingripande personalen. De som har som uppgift att kontrollera olika grupperingar.

Poliser, tullare, väktare och annan kontrollpersonal riskerar i allt större utsträckning att mötas med grovt våld. Om varje grovt brott kan medföra livstids fängelse eller nästintill så ökar risken i kvadrat.

Med alltför hårda straff är nog risken stor att ont blir värre. Det kan bli som i USA där det förekommer att tredje ”resan” medför livstid.

I Sverige kunde man dömas till dödsstraff för ”tredje resan stöld” en gång i tiden. Men det var för mer än hundra år sedan. Sedan dess har vi – i varje fall några av oss – blivit mer civiliserade.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.