Sverigedemokraterna och otryggheten

Av Dick Sundevall 2021-09-24

I Sverigedemokraternas skyltfönster Sölvesborg där Jimmie Åkessons ex Louise Erixon styr i samarbete med Moderaterna är otryggheten värre än någonsin. Och det trots inhyrda ordningsvakter och fler kameror i centrum. Det här kan tyckas lite underligt – men det är det inte.

Att medborgarna i Sölvesborg är mer otrygga än tidigare redovisas i polisens och kommunens gemensamma undersökningar från 2005 till 2020.

Aldrig har kommunens invånare varit så oroliga för att gå ut på kvällen, aldrig har de varit så rädda för personer i det egna bostadsområdet och aldrig har de känt sig så otrygga när de går på krogen eller åker tåg och buss.

För att försöka öka tryggheten vill SD och Moderaterna i kommunen ha ännu fler kameror och ordningsvakter. Alltså ännu mer av det som inte fungerat tidigare.

Det här kommer inte att öka tryggheten. Hur kan jag då vara så säker på det? Därför att trygghet är något subjektivt, något man som enskild människa upplever – eller inte upplever.

Undersökningar har visat att de som bor i mindre samhällen där det inte finns några ungdomsgäng och inga skjutningar, är mer oroade än tidigare och därmed känner sig mer otrygga än invånarna i storstäderna – där de kriminella gängen finns.

Varför är det så? Därför att politiska partier med SD, KD och M i spetsen sprider en bild av att det är mycket värre än det är. Att det dödas fler människor än tidigare – vilket är fel, är fake news. Och därför att medierna rapporterar i mycket större utsträckning än tidigare om brott, stora som små.

Alltför många människor tror därför att det är värre än vad det är. Tror att man helst inte ska gå ut. Inte släppa ut barnen om det inte är absolut nödvändigt. Och därmed sänks dessa personers livskvalité – trots att Sverige är ett av världens tryggaste länder.

Att otryggheten tycks vara extra stor i bland annat Sölvesborg är inte så konstigt. Det är folk som är rädda, känner sig otrygga och tycker att frågor om fler poliser, hårdare straff, mer kameror och övervakning av medborgare i allmänhet är de viktigaste frågorna, som röstar på det högernationalistiska blocket med SD, KD och M. Och därmed fick Sverigedemokraterna och Moderaterna ihop en majoritet i Sölvesborg.

De här människorna kommer att fortsätta att känna sig otrygga, oavsett hur mycket de själva och andra medborgare i Sölvesborg blir övervakade.

Kanske blir de än mer otrygga när de ser att det kommer upp fler kameror och det åker omkring ännu fler inhyrda vakter? För dessa rädda och otrygga kan det kanske bara innebära en bekräftelse på hur hemskt det är där utanför fönstret?

Men det utgör ju inga problem för Sverigedemokraterna och Louise Erixon, för därmed kommer dessa otrygga väljare att fortsätta rösta på dem. I varje fall tills vidare…

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.