Låt gamlingarna dö!

Av Börje R P Carlsson 2021-10-08

Fortfarande när jag läser om hur Coronan drabbade Sverige blir jag upprörd. Nu har över 14 tusen, mestadels äldre människor, avlidit med Corona. Att 14 tusen människor avlidit är upprörande men lika upprörande är statistiken att de avlidit "med" Corona.

Att idag inte kunna skilja på dödsorsak, att dö med eller att dö av Corona är ett underbetyg åt Sverige som genom det får ett oförtjänt dåligt rykte i jämförelse med omvärlden.

Detta ”med” döljer också många sanningar eftersom de för det första inte avlidit direkt av Coronan utan till stor del indirekt dött av Coronan och nu måste någon ställas till svars över hur det kunde bli så här.

Dödsstatistiken får sin första törn vid två undersökningar som gjordes i Region Stockholm och Region Östergötland. Där kunde det konstateras att cirka tio procent av de avlidna dött direkt av Corona.

Nästa statistiska och kanske den mest upprörande törn kommer när det börjar florera rykten om att många äldre valdes ut för att dö då det ansågs att, även utan läkarkontakt och anhörigkontakt, att de inte skulle överleva en behandling varför inga livsuppehållande eller lindrande mediciner sattes in.

Utan att ens kontakta läkare valdes de sjukaste ut och gavs palliativ vård för att dö.

Här har regioner och vårdgivare protesterat i högan sky och hävdat att detta inte har förekommit, i varje fall inte i den utsträckning som nu påstås.

Nu börjar dock sanningen komma ifatt och vid en undersökning framkommer att antalet som valdes ut utan läkarkontakt är betydande.

I Skåne kontrollerades 18 vårdcentraler och alla hade dömt ut gamlingar, ibland utan läkare eller kontakt med anhöriga, som varande för sjuka för att få vård.

Den lilla skånska orten Bjärred valdes 180 gamlingar ut som varande för sjuka för att få hjälp. Jag skrev i Coronans begynnelse någon artikel där jag liknade detta förfarande som en modern ättestupa.

Om lilla Bjärred, 9 542 invånare före Coronan, lyckades lösgöra 180 presumtiva vårdplatser genom denna gallring vill jag veta (även om ovetskap kanske vore behagligare) hur många gamlingar som fick sina liv avkortade i resten av Sverige? Skåne är förmodligen inget undantag i kungariket och någonstans måste ett räfst- och rättarting inledas.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.