Ulf Kristersson. Foto Johan Nilsson / TT

Låna inte ut din röst

Av Börje R P Carlsson 2021-10-26

Vill du ha en ärlig och kompetent statsminister så låna inte ut din röst till skojaren Kristersson. Han sa på Moderaternas stämma i ett tal riktat till socialdemokrater, att han för en stund, en mandatperiod eller två, vill ha din röst för att sätta stopp för brottsligheten i kungariket Sverige.

Låna inte ut rösten till den mannen. Han har visat att Svea Rikes lag bara är till för vissa medborgare medan andra inte behöver bry sig.

Själv tillhör han det skrå som ofta står över lagen men utan att gå in på detaljer borde hans meritlista också ha innehållit luckor i kalendern då han varit indisponibel.

Som representant för Moderaterna klingar hans budskap falskt om hur han ska få ner brottsligheten i Sverige. Dels genom att han själv är med att skapa statistik men framförallt till stor del är ansvarig för dagens situation.

Det var Moderaterna tillsammans med KD, L och C som monterade ner en stor del av polisutbildningen och som skapade den polisiära organisation som idag är näst intill lamslagen och handfallen inför den skenande brottsligheten.

Nu vill han sänka polisverksamheten ytterligare genom att skapa regler som kommer att medföra att respekten för polisen ytterligare minskas.

Polistätheten i Sverige är långt under genomsnittet i övriga Europa. Trots det är antalet mord i Sverige per capita inte högre än i resten av Europas länder.

Antalet dödsskjutningar i kriminella kretsar är högre i Sverige, men varför hela tiden använda utbrutna delar när man jämför.

Men okay, antalet dödskjutningar i de kriminella leden är högre i Sverige medan mord i övrigt är lägre än i övriga länder. För att komma tillrätta med den grova kriminaliteten vill Moderaterna införa no go-zoner där det är fritt fram att muddra alla utan misstanke om brott.

Vad dom hoppas nå med detta kan man ju bara spekulera om men resultatet blir nog ett antal konfrontationer där ärliga skötsamma människor muddras. Busarna kommer naturligtvis, precis som vid kameraövervakning, välja andra områden.

De vill införa anonyma vittnen och vad blir resultatet av detta? Förmodligen bara att polis, åklagare och domstolar blir en del av gänguppgörelsen där den som ljuger bäst vinner.

Dessutom tar man ju med detta bort den medborgerliga skyldigheten att vittna i domstol, för varför ska jag vittna öppet om jag kan vara anonym och vem kommer att bestämma vilka som får vara anonyma?

De vill ha preventiva hemliga tvångsmedel trots avsaknad av brottsmisstanke.

Här är man verkligen ute i tassemarkerna och även om andra länder har genomfört, för svenska poliser, olagliga avlyssningar så borde vi, rättssäkerhetens hemvist på jorden, hålla oss för goda för detta. Med minsta spaning går detta att lösa utan att trampa på grundlagarna.

Jag kan inte se ett enda förslag från M, läs från Johan Forssell, som inte dryper av populism. Kära medborgare, låna inte ut er röst till detta.

Debatten på Moderaternas stämma var dock både talande och intressant. Det var mycket applåder efter vartenda framförande.

Jag tittade kanske inte på mer än ett par timmar av programmet men under denna tid var det en – en – talare från MUF som tog avstånd från Forssells påhitt och denna talare var den enda som inte fick en enda handklappning. Högt i tak? Fan trot!

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.