Att tro är inte att veta

Av Börje R P Carlsson 2021-11-17

Att tro är att inte veta och att inte veta tycks Polisens underrättelsechef Mats Karlsson ha som ledord. Att veta så lite men ändå tro så mycket är nästan lite förmätet. Mats Karlsson tycks ha fastnat i ett spår ur vilket han har svårt att ta sig men han ser gärna fram emot att en klok människa omvänder honom.

Nu vill jag inte göra gällande att jag är den kloka människa som omvänder honom men jag dristar mig till att ha synpunkter på det han inte vet men där han har en stark tro. Hans tro har resulterat i den här rubriken:

”Polischef vill pröva straffrihet för skötsamma cannabisrökare”.

Vilka andra brottslingar ska ha straffrihet för att de är skötsamma? I Sverige är också eget bruk för cannabis straffbart men nu vill han, han som tror, dela in missbrukarna i två kategorier varav den ena ska kunna bruka cannabis medan de övriga ska straffas för samma bruk.

Ska trafikbrott för de skötsamma, eller tjuvnadsbrott, eller hemska tanke hustrumisshandel också vara tillåtet för de skötsamma? Och hur länge ska de anses som skötsamma om de gång på gång begår brott för vilka de varken registreras eller lagförs? Nu börjar polischef Mats Karlssons tankar närma sig det absurda.

”Jag tycker att den [narkotikapolitiken] är misslyckad. Det är för många som dör och inte får hjälp och då kan man inte säga att den är lyckad”.

Är det verkligen så eller tror han att färre skulle dö och fler skulle få hjälp om man legaliserar cannabisbrukaren? Det är väl inte denna kategori som dör eller behöver hjälp?

I våras fick polisen access till den krypterade tjänsten EncroChat och kunde under några månader följa ett stort antal narkotikauppgörelser i realtid. Aldrig förr har polisen haft ett så gott underlag för att uppskatta den faktiska mängden droger som smugglas till Sverige.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har uppskattat att det varje år konsumeras omkring 15 ton narkotika i Sverige. Men utifrån enbart Encro-kommunikationen står det klart att narkotikasmugglingen till Sverige är uppemot tio gånger större än så – 100 till 150 ton.

Är dessa siffror sanna eller är de upphaussade av någon narkotikapolis som vill ”måla fan på väggen?” Enligt Socialstyrelsen finns i Sverige cirka 8 000 missbrukare. Detta låter lite lågt så låt oss fördubbla siffran till 16 000 missbrukare.

Den ovan angivna mängden utlagd på antalet missbrukare ger en fingervisning om att varje narkoman konsumerar/förbrukar 9,375 kilo om året. Detta är knappast rimligt.

Inkörsporten till detta missbruk vill han nu legalisera för han tror. Idag behöver han inte tro för det finns så många exempel på hur denna legalisering har utvecklats i massor av länder och orter.

”Vi måste våga tänka tanken att vi inte kommer att få ett narkotikafritt samhälle. Vad är då bästa åtgärden för att minimera skadeverkningarna?”.

Vi kommer förmodligen inte heller att någonsin få ett samhälle helt fritt från våldsbrott och kan skadeverkningarna också här minimeras genom att ge skötsamma fritt fram?

”Det är kontraproduktivt, menar Mats Karlsson, eftersom en dom kan skada mer än droganvändandet i sig.
– Du kanske inte fick jobbet du hade önskat dig, inte körkortet du hade behövt för att få jobbet du önskar. Lagföring får konsekvenser. Och visst man kan lägga ansvaret på den enskilde som valt att begå brott men staten väljer också inom vissa ramar vad som är brott och inte”.

Att såväl arbetsgivare som konsumenter vill ha drogfria tjänster (opåverkade läkare, taxichaufförer, hantverkare m fl) tycks han inte ha förstått och inte heller att forskning visar att unga cannabisbrukare riskerar bestående kognitiva skador (nedsatt minne och koncentrationsförmåga) – och att risken för psykoser ökar, även för vuxna.

När han får frågan om inte hans idéer kan leda in tankarna på dubbelmoral, kallar han det pragmatism. Fan tro’t.

Nu lämnar jag resten därhän för hans liknelser börjar bli så absurda, ja rent av korkade, att jag inte finner mödan värt att fortsätta.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.