Det här med hushållsnära tjänster och städare som grips

Av Börje R P Carlsson 2022-01-13

Att göra politik av både möjliga och omöjliga situationer är de svenska oppositionspolitikerna mästare på. Relevans eller sanningshalt har mindre betydelse bara man kan använda versalerna på tangentbordet. Jag har oftast inget gott att skriva om Ulf Kristersson men i ärendet med Magdalenas städtjänst har han varit oväntat tyst och försynt. Detta kan möjligen bero på att det är dumt att ”kacka i eget bo”.

Nåja, vad som än avhållit honom från att ge sig in i debatten är det en välgörande tystnad han ägnat sig åt.

Det är dock intressant att följa de värsta gaphalsarnas orerande – men det tycks mest vara ett orerande för att få synas och höras och inte för att det finns någon substans i vad som hänt.

Städning av en utflyttad statsministerbostad kan skapa debatter om allehanda jordiska ting såsom hushållsnära tjänster, rikets säkerhet, svart arbetskraft, anställningsvillkor, migrationspolitik samt inte minst hur utvisningsbeslut som inte verkställts, ska behandlas.

Efter två ministermord i Sverige borde det vara klarlagt om vem som ansvarar för våra högsta politikers säkerhet. Det finns knappast någon annan än Säpo som är ansvariga för dessa säkerhetsfrågor men trots det säger Säpos kommunikationschef;

”när det gäller människor som jobbar hos våra skyddspersoner så är det inte vår sak att kontrollera dessa personer”.

Hur i hela världen kan ett slikt uttalande komma från Säpos kommunikationschef? Hur ska Säpo kunna ha kontroll över skyddspersonens säkerhet om det i deras uppdrag inte ingår att hålla kontroll också över de som finns och jobbar nära skyddspersonen?

Har Säpo inte lärt sig ett dugg efter morden på Olof Palme och Anna Lindh? Om det inte är Säpos ansvar var ligger ansvaret då?

Polisen och då också Säkerhetspolisen ska vara en lärande organisation men här tycks lärandet helt utebli.

Nu görs det stor sak av att VD:n för det företag som statsministern anlitade för städningen för 15 år sedan dömdes till skattetillägg för icke korrekta fakturor.

När är en företagare fri från försumligheter som inträffat för ett och ett halvt decennium sedan? Utan att veta bakgrund i just detta fall ser det ut som om skattetillägg, i vissa oppositionspolitikers ögon, borde vara belagda med livstids yrkesförbud.

Att få skattetillägg torde knappast vara något ovanligt ens hos våra högsta politiker.

Jag undrar om de mest högröstade har en aning om de som anlitas av dem och hur deras bakgrund ser ut? Jag är övertygad om att de flesta som anlitar hushållsnära tjänster inte ens har efterfrågat kollektivavtal eller en invändningsfri bakgrund.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.