Lyxfällan och girigheten

Av Börje R P Carlsson 2022-02-27

Jag brukar inte titta på Lyxfällan men råkade häromdagen zappa in på kanalen. Jag hamnade på den sekvens där skulderna och räntorna gicks igenom. Vad som slog mig var de gigantiska räntor som gällde på många lån.

För några år sedan fick fastighetsägare skjuta upp skatten på reavinsten vid en fastighetsförsäljning. Staten erbjöd denna förmån men den var inte helt gratis.

Ränta med tillhörande lånekostnader uppgick till 6,6% och medförde protester som inte var av denna värld. Det talades om ockerräntor och tonen var gäll.

När jag tittade på Lyxfällan fann jag inte ett enda lån med så låg ränta.

Om man utnyttjar någons ekonomiskt besvärliga situation och av säkerhetsskäl tar ut en oskälig och högre ränta så är detta rent krasst ocker och är således straffbart.

I samma andetag började jag fundera på alla de straffskärpningar som många politiker gastar i högan sky om så finner jag inte en enda politiker som tar upp ocker-brott. Kan det möjligen bero på att de som har råd att låna ut pengar tillhör samma klientel som de högljudda politikerna?

Frågan blir per automatik om ockerparagrafen överhuvudtaget finns kvar? Ocker är fortfarande ett brott men jag har nog aldrig hört talas om att någon fällts för detta.

Hur kan det idag vara möjligt att obskyra långivare kan få ta upp räntor och avgifter som tillsammans motsvarar en ränta på 24 000%?

När ska jag få höra en politiker väcka tankar om att aktualisera lagen om ocker? Att utnyttja någons ekonomiska trångmål och därvid ta ut räntor på hundratals eller tusentals procent borde rendera samma påföljd som bedrägerier med samma ekonomiska utfall.

Den girighet som driver långivare att ta ut en procentsats på över 15–20 % är förödande för hela samhället och jag kräver nu att politiker och lagstiftare också ser över lagen om ocker.

Här skulle man kunna protestera och säga att ingen tvingar någon att låna till dessa räntor. Så enkelt är det sällan utan de som lånar på dessa villkor är ofta desperata och hårt pressade i ekonomin. De uppfyller därför per automatik den utsatthet som är grunden för ocker.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.