Ulf Kristersson (M) Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ett försvar ska vi ha men var ska vi tat?

Av Börje R P Carlsson 2022-03-29

Ulf Kristersson går från klarhet till klarhet. När han avslutade Moderaternas årsstämma var stämningen lika livfull som på ett amerikanskt väckelsemöte. Och väckelsemöte blev det när han hävdade att han med några löften nu inledde valrörelsen i Sverige. Nu har han anammat Putins retorik när han avger vilka löften han ska uppfylla när han blivit vald till statsminister.

Han lovar genomföra en omedelbar Natoanslutning så fort han blivit vald men han är inte beredd att säga varifrån kostnaderna ska tas men det ska inte tas genom högre skatt.

Utan att vara något orakel är jag medveten om vem som brukar få betala M:s politik. Jag förstår att det vore förödande med högre skatt för hans högavlönade kompisar. Naturligtvis ska den vanliga löntagaren betala men det måste ske på sätt som inte pungslår hans kompisar.

Dagen efter att han blivit statsminister kommer han att skicka in en ansökan om anslutning till Nato. Men men, det finns väl några hinder på vägen? För det första så räcker det väl inte med att han blir statsminister (vilket Gud förbjude), han måste väl också få riksdagen med sig och nu räcker det väl inte med enkel majoritet?

Det är väl inte bara Finland och Sverige som bestämmer utan också Nato? Om jag inte tar fel så kräver Nato ett brett parlamentarisk underlag och samförstånd, där inte ens SD:s eller KD:s röstetal räcker.

Jag såg en debatt på TV där Nyamko verkligen gjorde sig till för Kristersson. Hon var så inställsam och själlös att jag började fundera på hur många stödröster Uffe lovat henne. Men trots eventuella löften så anar jag att Liberalernas saga är all.

Ett annat löfte handlar om kriminalpolitiken där stora förändringar kommer att ske när lag och ordning skall återinföras. Första gången M var inblandad i en stor förändring inom Polisen beslutades/erbjöds alla poliser över en viss ålder en pension på nästan 100% av slutlönen.

Detta beslutades 1994 och trädde i kraft när S fått makten 1996. M organiserade sedermera om så Polisutbildningen lades ner och slutligen år 2014 organiserades Polisen om till en fullständigt oduglig myndighet.

Återigen var M i regeringsställning men S fick hålla i omorganisationen. Denna senaste omorganisationen beslutades av en enig riksdag men upphovet var Moderaternas försök att effektivisera Polisen.

Men nu ska det till andra bullar och alla brott ska bekämpas på samma sätt som de kriminella dödsskjutningarna. Alltså någon tusendels promille av brotten ska vara normerande när de vanligaste brotten ska bekämpas.

Redan idag är de polisiära utredningarna näst intill ett fiasko men värre ska det bli, inte för att de måste utan bara för att M vill och kan.

Försvaret skall som sagt rustas upp och anpassas efter Natos krav och Sveriges försvar skall bli så starkt att vi själva kan försvara oss. Inte för att vi måste utan för att vi vill och kan.

Vad han inte tycks förstå är skillnaden i stridsvilja hos en befolkning som hållit sig utanför olika skärmytslingar i flera hundra år. Jag tror ärligt talat att vår motståndskraft är högst begränsad och att infrastrukturen kommer att totalförstöras om motståndet blir alltför långdraget.

Natoanslutningen är mest ett spel för galleriet eftersom det redan finns så många fredsintressen och löften och jag anar att varken Danmark, Tyskland, Norge, Polen eller de baltiska länderna vill ha en rysk koloni mitt i köket (läs mitt i Östersjön och Norden) . Härav följer att hjälpen nog står att få utan Nato-anslutning.

Uffes ovilja att berätta om hur försvaret ska betalas besvaras av Svantesson som hävdar att om det sätts stopp för alla bedrägerier så finns en stor del av kostnaderna här.

När jag hör detta undrar jag hur mycket hon egentligen lurade till sig när hon skrev sig på en annan adress för att få några kulor extra. Var det så mycket att en stor del av försvarskostnaderna kunde betalas?

Vi talar om en kostnadsökning på 42 miljarder de närmaste åren och då tycks ändå inte civilförsvar, hemvärn och liknande vara inräknat. Innan Uffe får alltför fria händer måste han nog visa en egen budget och inte lita på att S ska fixa ekonomin åt honom.

Som små papegojor upprepas gång på gång att försvarets kostnader kan betalas om höghastighetstågen stoppas. Försvaret kan utvecklas och bekostas om all annan utveckling stryks. Ett försvar ska vi ha men var ska vi tat?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.