Ska vi överge neutralitetspolitiken?

Av Börje R P Carlsson 2022-04-10

Att överge neutralitetspolitiken för att ansluta sig till Nato, just nu, är enligt min mening ett stort misstag. Just nu pågår ett hemskt och blodigt krig i Ukraina där Ryssland genom obeskrivliga övergrepp sätter det mesta ur spel. Här framhålls att Ukraina inte är medlemmar i Nato och därför har Ryssland vågat anfalla.

Här framhålls då samtidigt att Sverige eller Finland inte heller är anslutna till Nato och därför riskerar att bli anfallna av Ryssland.

Jag har svårt att se denna koppling eftersom historien, länder emellan är helt olika och några historiska trätor inte föreligger.

Jag har fått lära mig att i de flesta skeenden när beslut ska fattas ska dessa viktiga beslut inte tas mitt i stridens hetta på fastande mage och beslutet ska fattas med en stabil och överhängande majoritet.

Både svenskar och finnar har av tradition stått vid sidan av Nato och majoriteten för detta beslut har varit överväldigande. Nu har en massa röster höjts för att Sverige och Finland ska gå med i Nato.

Våra beslutsfattare har hävdat att en Nato-anslutning, efter en lång tid av goda erfarenheter med neutralitet, skulle kunna rubba stabiliteten i Norden och norra Europa.

Detta bemöts av Natoanhängarna med att vi, Sverige och Finland, själva ska fatta detta beslut och eventuella reaktioner från Ryssland inte får vara avgörande. Men är det inte det som sker just när ”rädslan för ryssen” nästan tvingar in Sverige och Finland.

Under krigets gång har många skrämts till förhastade beslut och ställningstagande. Är det verkligen nu som Sverige och Finland ska ansluta sig? Nu har Finland näst intill aviserat en snar framställan om knytning till Nato och detta skulle vara orsak också för Sverige med en omedelbar ansökan. Hur var det med svenska beslut som ska fattas utan påverkan av andra länder?

Okay, Finland ansluter sig och vad händer? Helt plötsligt är Sverige inringat av Natoländer som Danmark, Norge, Finland, Baltikum, Polen och Tyskland. Skulle dessa länder verkligen bara sitta och titta på om Ryssland försöker få en utpost mitt i Nato?

Jag anar att alla de avtal som redan finns samt Natos ointresse för en rysk enklav mitt i boet borgar för att Sverige har det skydd de behöver för att hålla ryssen borta.

Sveriges pågående upprustning med moderna vapen kan nog bli tungan på vågen tills vi i lugn och ro kan besluta, på våra egna villkor, om vi vill vara med i Nato.

För övrigt tror jag…

att snart är kriget i Ukraina över. Kriget kan nu inte fortgå så länge till och Putin kan inte vänta längre. Ska han med någon trovärdighet kunna skylla på okunskap om vad som skett är det dags att ta bladet från tungan och berätta om hur han vilseletts av sina närmaste hövdingar.

Han har således inte haft en aning om vad som inträffat i Ukraina utöver det fattade beslutet om en ”specialinsats” för att hjälpa Ukraina i kriget mot knarkare och nazister.

Informationen till honom har säkert visat en framgångssaga där de ryska trupperna på ett glimrande sätt genomfört specialinsatsen. Inget av den ryska arméns debacle har nått Putins öron och han kan således inte ställas till svars. Men nu när han har fått rätt kunskap och rätt rådgivare sätter han omedelbart stopp för kriget. En insats värdig en fredprisvinnare.

Putin är säkerligen så korkad att han tror sig om att kunna ljuga sig ur sitt dilemma och skylla allt på sina odugliga härförare och generaler men ibland hör lyssnaren det han vill höra.

Putin kommer att få offra en stor del av sina rådgivare och låta dessa schavottera inför resten av världen. Resten av världen kommer säkerligen att låtsas tro på detta för att kunna ta till sig hans förklaringar för att med gott samvete kunna acceptera fred och frihet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.