Debatt

Frihet – älskade frihet

Av Michael Williams 2022-04-25

Trött på demokrati, friheter och mänskliga rättigheter? I höst har du chansen att slippa dessa besvärligheter som medför att du måste vakna upp ur Netflixkoman och försöka leva upp till föreställningen om att du som medborgare ska kunna göra upplysta och medvetna val. Om det var brådis i förra valet, så är det nog etter värre i år.

Ebba, Jimmie och Uffe är ute på sin valturné under parollen ”Race to the Bottom” och ser fram mot Din röst i höstens val.

Hittills har de formulerat ett knippe fräscha vallöften som att människor bemötas med skarpladdat vid demonstrationer enligt principen ”öga för öga” – en rättsprincip som formulerades i Mesopotamien ungefär 1700 år f.v.t.

Snacka om konservativism! Bland deras vallöften utmärks även rättsosäkra massutvisningar, undantagstillstånd, militära styrkor och utegångsförbud i så kallade utsatta områden, visitationspåbud för människor som inte ser ut som grabben på kaviartuben, kameraövervakningar, utökade befogenheter till Polisen, kollektiv bestraffning ifall någon i släkten eller vänkretsen begår ett brott.

Asocialt beteende (hur nu det ska definieras) ska inte heller accepteras. Sociala rättigheter ska begränsas ifall Du inte fogar dig efter normer och värderingar. Dina mänskliga rättigheter kommer att villkoras och begränsas av huruvida du haft möjlighet att bidra till samhället genom regelbundna skatteinbetalningar.

I bakvattnet finns en annan otäck debatt som faktiskt vill inskränka våra friheter med diverse förbud och censur. Att symbolhandlingar ska förbjudas, att kulturyttringar ska förbjudas, att internet ska filtreras eller att människor ska reduceras till sitt biologiska kön och kanske ska vi återinföra förbud mot hädelse när vi ändå håller på?

På var sina sätt lika ogenomförbart som demokratiskt och frihetligt ogenomtänkt.

Det tidigare sluttande planet är nu en 180 grader brant avgrund och jag darrar av fasa när jag tänker på hur det stora statsbärande partiet ska ta allt detta och göra extrem mellanmjölkspolitik av sörjan.

Till det räknar jag kallt med att Sverige i närtid kommer att panikanslutas till NATO. Det kan ju vara en käck idé eftersom Sverige då äntligen slipper detta hycklande som tyngt den försvarspolitiska debatten i runt 200 år.

Det är mindre käckt eftersom det begränsar svenskt handlingsutrymme att stötta mer tvivelaktiga aktörer som Nazityskland och Sovjetunionen, sådär lite under radarn. Men man kan inte göra omelett utan att knäcka några ägg.

I värsta fall får vi krig i Sverige. I bästa fall får vi kärnvapen närmare Sveriges territorium och kärnvapen på svenskt territorium och svenska soldater i fler väpnade konflikter.

Artikel 5 innebär att alla alliansens medlemmar ska agera i händelse av väpnat angrepp mot någon av medlemmarna i Europa eller Nordamerika. Det är en luftig, politisk formulering som inte alls garanterar väpnat stöd mot någon lede fi.

Artikel 5 har hittills aldrig prövats, men om vi ska lära oss av historien så har detta med allianser inte riktigt fungerat som man tänkt sig, när det väl blivit skarpt läge. Väpnade interventioner kommer alltid med en prislapp och en bred palett av konsekvenser, militära, ekonomiska och mänskliga.

Den erfarenheten har redan gjorts i många länder som råkat befinna sig i vägen för mäktiga intressen. Problemet är även att om vi finns kvar efter en världsomspännande väpnad konflikt så har vi att hantera problemet hur vi ska kunna leva tillsammans igen.

Gammalt groll har en obehaglig förmåga att hänga kvar och utgöra en betydande del av vår identitet, på såväl individnivå som gruppnivå.

Vad vill jag då säga med alla dessa ord ovan? Jo, var eftertänksam och undvik panik. Brådskan och rädslan är politiska konstruktioner och om vi lärt oss en enda sak av historien, så är det att politiska konstruktioner drabbar ”vanligt folk” allra hårdast.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Michael Williams är statsvetare, policyanalytiker, ämneslärarstudent, kommunikatör, kapellmästare i rockbandet Violent Divine, förälder och äkta make.
Skriver och debatterar oftast utifrån grön, feministisk grund.
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.