Foto Johan Nilsson /TT

Så har vi då äntligen facit

Av Börje R P Carlsson 2022-05-05

Inför den polisiära omorganisationen som beslutades inför år 2015 slogs och stred jag för att stoppa denna omorganisation. Hela omorganisationen kunde bara leda till ett fiasko av sällan skådat format. Det var lätt att se hur omorganisationen skulle skapa en polisorganisation där all polisiär kraft skulle komma att hamna i administration.

Jag hade möjlighet att få lyssna på de som frälsts inför omorganisationen när de for land och riken kring och höll frälsarmöten. Jag var inte ensam om alla dessa dubier men när riksdagen skulle besluta hade riksdagsmännen köpt den soliga bild som utlovades.

Den 1 januari 2015 startade den nya organisationen upp och omedelbart kunde det via statistik eller med bara öppna ögon konstateras att kräftgången var inledd.

Det första dryga året gick åt för att tillsätta chefer varav de högsta gärna skulle vara polisiärt okunniga men med mjuka ryggar. Helst skulle de regionala cheferna värvas från andra statliga myndigheter.

Dessa nya chefer kom med nya idéer som slog sönder en stor del av verksamheten. Under åren 1997 till år 2014 hade ett antal länstäckande rotlar skapats för grova brott. Dessa rotlar besattes med handplockade kriminalpoliser och rotlarna blev sällsynt lyckade med resultat som verkligen stack ut.

År 2015 fick de nya cheferna för sig att om man slog sönder dessa rotlar och spred ut bemanningen på övriga rotlar skulle man samtidigt sprida kompetens och kunnande till rotlarna. Detta blev ett gigantiskt misslyckande och i stället blev allt sämre.

Alla de utplacerade kvalificerade kriminalpoliser kom inte till sin rätt eftersom de inte fick rätt omgivning. Vad de nya cheferna inte förstod var att de grövsta brotten kräver kvalificerade utredare och att utredningarna är ett lagarbete.

Poliser spreds som agnar för vinden och de som tar den första viktiga smällen med rätt insats, rätt åtgärd och långtgående förstahandsåtgärder blev för få och de som tog emot dessa handlingar blev för få och slutligen har dagens polisbrist skapats och poliserna är nästan alltid för få för att kunna göra det de vill och det de kan.

Den 26 april 2022 kunde man på nyheterna få höra facit om mordutredningar. Under de senaste tre decennierna hade 3 000 mord inträffat i landet och uppklarningen hade gått ner från 80% till cirka 20%.

Det är således idag i stort sett helt ofarligt att begå mord eftersom upptäcktsrisken är i det stora hela obefintlig. Denna statistik är förödande men den visar också att kompetens, kunnande och initiativförmåga är viktigt, ja nästan lika viktigt som numerären.

Så om jag ska sia om framtiden kommer det mesta att bli mycket värre innan det vänder och att en vändning kräver stora förändringar där polisarbetet får komma i förgrunden.

Dagens kriminologer hävdar att nedgången beror på att utredarna är hårt slitna samt på den tystnadskultur som råder idag. Att utredarna är hårt slitna ifrågasätter jag inte men ställ gärna frågan varför. Kriminologernas uppfattning om tystnadskulturen är nog bara en del eftersom den rått under de sista tre decennierna och inte är någon ny företeelse.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.