Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Vargarna och nödvärnsrätten

Av Dick Sundevall 2022-05-13

Den ständiga diskussionen om vargarnas vara eller inte vara tycks pågå oavbrutet. Buden om hur många vargar vi ska ha i Sverige kommer och går. Just nu finns det cirka 500 vargar i vårt land som till största delen består av skogar. Det kan knappast vara ett stort problem – men för vissa är det uppenbarligen ett enormt problem.

Det finns drygt 18 000 vargar i Europa. Därtill 65 000 i Ryssland (Putin oräknad). Rumänien har 5 800 vargar. Baltstaterna har närmare 3 000 vargar, Spanien har drygt 2 500 och Polen cirka 1 500. Tyskland har drygt 1 200 vargar och antalet ökar.

Brittiska öarna och Island är de enda länderna i Västeuropa som inte har varg.

Så hur kan det då vara ett stort problem om vi i vårt avlånga land har cirka 500 vargar? För Jägarförbundet är det tydligen det. Och för allehanda politiska partier.

En socialdemokratisk kongress har beslutat att vargstammen ska vara 200 djur. Och M, SD, KD och C anser att referensvärdet bör vara 170 vargar.

Att KD anser att man ska lösa problem med att skjuta mot levande varelser, är väl ingen överraskning i dessa dagar ­– men hur har de andra partierna kommit fram till att det ska skjutas minst 300 vargar i Sverige?

Låt mig innan jag går vidare klargöra några saker:

  1. Jag är inte jägare men ifrågasätter inte jakt som en del av mathållningen. Och jag äter gärna viltkött.
  2. Det är att göra det för enkelt för sig att hävda att det är de där stockholmarna som inte har varg inpå sig som tycker att det inte är något problem med vargar. Stockholmare är och har alltid varit i minoritet i riksdagen. De som däremot är oerhört överrepresenterade i vår lagstiftande församling är jägarna.
  3. Där jag bor på landet finns en hel del varg. Senaste nu i vintras fanns det spår av tre vargar 150 meter ifrån min bostad.
  4. Jag håller med de djurägare som anser att de borde ha ett ordentligt statligt ekonomiskt stöd för att kunna inhägna sina tamdjur, så att de är bättre skyddade mot bland annat varg.
  5. Jag skulle bli väldigt ledsen om min hund, bilden till höger, blev ihjälbiten av en varg. Men jag skulle bli lika ledsen om hon blev överkörd av en bil eller ihjälsparkad av en häst, uppsprättad av ett eller flera vildsvin eller ihjälbiten av en annan hund.
    Det skulle dock inte innebära att jag skulle kräva att mer än hälften av alla bilar skulle skrotas eller hälften av alla hästar eller hundar etcetera skulle dödas.

Men det händer ju att vargar ger sig på jakthundar och dödar dessa. Så sant – cirka 700 jakthundar skadas eller dödas varje år i samband med jakt. Av dessa blir cirka 240 påköra eller överkörda, minst 220 blir skadade eller dödade av vildsvin, ett tiotal av varg och likaså ett tiotal blir skjutna av misstag.

Bilister och vildsvin är alltså väldigt farliga för jakthundar. Medan vargar och jägare inte är det i någon större utsträckning.

Ägare av tamdjur har rätt att skjuta vargar när de ger sig på deras djur. Alltså i den akuta situationen. Det tycker jag är rätt och riktigt. Ser det som en naturlig del av nödvärnsrätten.

Men hur är det med vargarnas nödvärnsrätt? Har inte de rätt att försvara sig? Och inte minst skydda sina ungar.

Om någon skickar in en jakthund i vargars revir och jakthundens uppgift är att hitta vargar så att deras husse eller matte kan döda vargarna – har inte vargen rätt att då försvara sig och de sina? Nej, inte i laglig mening – men jag tycker att de har den rätten.

Om någon hundägare skulle bussa sin hund på min och den hunden rusade in på min tomt och försökte hugga min hund – så anser jag även i det fallet att min hund har nödvärnsrätt och om så blir nödvändigt får döda den hunden.

Även om min vänliga hund älskar såväl stora som små människor och kommer bra överens med nio av tio hundar, så tar hon inte skit. Därmed skulle jag sannolikt berömma henne efteråt, även om hon varit tvungen att döda den där angripande hunden.

– Du skulle nog inte vara så positiv till vargar om du en dag stod öga mot öga med en varg eller en hel flock, kanske någon säger nu.

Jag har i det vilda sett älgar, rådjur, kron- och dovhjort, vildsvin, rävar, diverse rovfåglar och björn, den sistnämnda i kikare – men aldrig varg eller lodjur. Jag hoppas att en dag även få se dessa fantastiska djur i det fria.

Som jag skrev ovan har jag inga invändningar mot jakt som en del av mathållningen – men jag känner ett rent förakt mot alla former av troféjakt.

Vad är det för små känslostörda individer som kan känna stolthet av att ha skjutit ett vackert vilt djur (inte sällan i hägn), bara för dödandet i sig? Som jag ser det bör de erbjudas gratis psykiatrisk hjälp innan det slår alldeles fel i deras huvuden.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.