I backspegeln finns det mycket att se

Av Jan Olof Fällman 2022-05-17

Socialdemokraterna har sagt ja till Nato efter några veckors vånda. Det var många argument mot medlemskap vi fick höra innan beslutet togs. Även om det var väntat så blev det ändå en viss överraskning. Märk väl, jag anser att det här har pågått som om det var en kampanj, vi medborgare har pumpats med information om vad som händer och framförallt vad som inte händer. Undrar vilken reklambyrå Socialdemokraterna har anlitat?

Historiskt har svenska folket fått ta del av en hel hoper kampanjer genom åren utan att få säga sitt. Egentligen var det väl bara i kärnkrafts omröstningen som vi fick tycka till genom ett JA, ett NEJ och ett KANSKE

Kommer ni ihåg då svenska regeringen var oroad av att svenska folket söp för mycket och då handlade det om att starksprit skulle fasas ut och vi skulle börja dricka vin som tydligen var mycket finare?

“Operation vin har inletts” utropar Systembolagets personaltidning Bouquet i sitt första nummer 1957. Det hela börjar som en slogan i samband med att vinbutiken på Apelbergsgatan i Stockholm öppnades.

Där har Systembolaget kallat till sin första presskonferens någonsin. Reportrarna möts av glasmontrar med vin, väggar dekorerade med vinmotiv och en sittgrupp där kunderna kan sitta och bläddra bland vintips.

– Vi vill göra vinet lättillgängligt för alla och slå hål på den alltför vanliga föreställningen att det är så komplicerat att dricka vin, förklarar Systembolagets vd Harry Älmeby i en tidningsintervju.

Hur det ser ut idag vet vi ju, det säljs mycket bag-in-box samtidigt är det öl som gäller. På festivaler står öltälten tätt och uttryck som, ”skaru me ut å ta en öl?”, är som regel den vanligaste frågan när man träffar vänner.

Så var det då detta med vilket bränsle till bilar man skulle välja. Diesel är energieffektivare än bensin vilket betyder att varje förbränd liter diesel släpper ut mindre koldioxid än motsvarande mängd bensin.

Tyvärr släpper diesel vid förbränning också ut partiklar och kväveoxider som är skadliga för människor, vilket vi inte var påminda om då när det begav sig. Tjänstebilar skulle då bara gå på diesel. Det fanns till och med förmåner som gjorde det billigare med diesel.

Så kom då tanken på att vi har en miljö och ett klimat som behövde vårdas och nu var det E85 som lanserades, detta skulle vara billigt och dessutom vara bra för vår miljö.

Ja sedan känner vi historien med dyra priser för att få ned bilåkandet och framförallt att allt skulle vi elektrificera. Förnybar el måste vi ha enligt regeringspolitikerna, vindkraftverk ute i fjällvärlden, blåser det för lite snurrar de inte och blåser det för mycket stannar de av säkerhetsskäl.

Dessutom när kylan sätter in bildas is på vingarna och detta spolas bort med en glykollösning, apropå då miljön. Ju mer vi tittar på vilka bestämmelser som görs av  maktens människor för att vi ska få det bättre är det lätt att fundera om det någonsin gjorts någon konsekvensanalys, ni vet det här katten på råttan och råttan på repet…

Så även vetskapen om att de flesta vindkraftparkerna ägs av kinesiska bolag gör inte precis att man blir lugn över sakernas tillstånd.

Ska bli mycket intressant hur vi ser på ett Natomedlemskap om några år. Spännande blir det säkert, framförallt när omvärlden ser ut som den gör eller om det bara är en chimär.

Jag menar att man offrar Ukraina för att den så kallade försvarsindustrin, läs krigsindustrin, ska ge mer avkastning till ägarna genom ett skapat orosmoln i horisonten, hemska tanke.

Ja jag vet att det verkar lite utopiskt med tankar som dessa men tyvärr är det väl så att girigheten är människans största fiende och historien visar att de flesta stora konflikter skapas genom just girighet. Vi vet också att de som har mycket gärna vill ha mer och här blir gärna girigheten personifierad.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Jan Olof Fällman. Är en 78-årig murvel som på fritiden brukar jorden. Tidigare verksam inom SVT, UR, TV4 och Televerket. Känd för Pohlmanväder i Östnytt, filmen Stockholmsnatt även så som krigsreporter på Sri Lanka, numera krönikör i tidningen Speedwayracing.
Jan Olof presenterar sig gärna som diversearbetare i mediasvängen och är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.