Egendomliga beslut

Av Bengt Sändh 2012-07-04

En ung och hetlevrad man i min bekantskapskrets dömdes en gång av tingsrätten till 14 dagars fängelse för våldsamt motstånd mot polis. För att rätt kunna beräkna strafftiden slog han vid hemkomsten upp ordet ”dag” i familjens uppslagsbok och fick då veta att det är den tid som förflyter mellan solens uppgång och nedgång. 

Bengt Sändh var ett av de omskrivna barnhemsbarnen. Han blev med tiden smed.
Men enligt polisen hann Bengt innan dess, i unga år, sätta ett informellt svenskt rekord i bilstölder genom att stjäla 46 bilar under tio dygn.
Med tiden blev han trubadur och har sjungit in 21 LP- och CD-skivor.
1993 starta han Bengt Sänds snusfabrique. Han spetsade sitt snus med lite konjak och det blev en succé. Sex år senare sålde han snusfabriken till Swedish Match och flyttade till spanska Costa del Sol.
Där lever han nu med hustru och hundar. Han skriver böcker i skilda ämnen och är hängiven naturfograf.

 

Helt följdriktigt krävde han därför att få frigång under nätterna vilket inte beviljades. Då krävde han att i stället få avtjäna sju dygn med motiveringen att det i tid borde motsvara 14 dagar. Åtminstone kring vår- och höstdag-jämningen. Ej heller detta beviljades, vilket han fann märkligt.

Han påpekade också att detta med att mäta strafftiden i dagar är högst olämpligt då dagarnas längd varierar. Längsta dagen för den som bor i Kiruna motsvarar en och en halv månad och skall straffet avtjänas vintertid så är dagen endast 20 minuter lång. 

Massor med oskyldiga fängslade

Det råder väl ingen tvekan att det finns interner på våra anstalter som dömts med eller emot sitt nekande för brott de aldrig begått. Vidare finns det en ännu större grupp av helt oskyldiga som avtjänar straff för brott de omöjligen kan ha gjort sig skyldiga till. Jag tänker då på alla de som suttit inne i mer än fem och ett halvt år.

Enligt läkarvetenskapen har varenda cell i en människas kropp hunnit bytas ut efter just fem och ett halvt år. När man exempelvis suttit fängslad i sex år så har man under ett halvår avtjänat straff för ett brott som en helt annan individ gjort sig skyldig till.

Detta är en himmelskriande orättvisa. Vår bloggare Ricard A R Nilsson är i dubbel bemärkelse en helt annan individ än den namne som sköt ihjäl tre män för drygt 13 år sedan. Han har inte en ynka liten cell gemensamt med den som dömdes. Vår Ricard är en man av helt annat sinnelag och vandel. En man som studerar och förkovrar sig och sköter sig helt klanderfritt. Huruvida han skulle kunna göra en fluga förnär vet jag inte men det skulle i så fall vara det enda.

När jag tänker vidare i dessa banor så är jag och den kvinna jag sammanbor med inte gifta. Det var två helt andra individer som vigdes i Kristianstads rådhus för 14 år sedan. Varken jag eller min fru har någon morfologisk likhet med det par som gifte sig då.

Detta kommer att bli en chock för henne om hon läser denna krönika. Då varenda cell är utbytt i en människas kropp efter fem och ett halvt år, så tvingas man exempelvis i USA att välja ny president vart fjärde år vilket är helt logiskt. Det är väl av samma orsak som vi i Sverige och i andra demokratier har val vart fjärde år.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.