Tryckande tyckande

Av Lillemor Östlin 2012-07-18

Ett nej i sista stund ska respekteras. Ett nej som kommer dagen efter ett ja? Vad ska man säga om sådant? Ingenting! Självklart ingenting, såvida man inte snackar med sin terapeut eller dagbok.

Lillemor Östlin är den kvinna som suttit flest gånger i fängelse i Sverige.

Hon har skrivit den kritikerhyllade självbiografiska boken Hinsehäxan 2005, som blev TV-serie i SVT. Den följdes upp av Dagbok från kvinnofängelset 2009 och 2010 kom hon ut med den uppmärksammade romanen: Skäligen misstänkt för mord.

Under perioder har hon varit prostituerad och hade dåvarande justitieministern Lennart Geijer som kund i tio år.

Hon har främst begått narkotikabrott, för att finansiera sitt eget missbruk av amfetamin. Och hon har rymt tre gånger från kvinnofängelset Hinseberg.

Lillemor kan som få andra, som krönikör på Para§raf, beskiva en värld inifrån som andra ofta bara tror att de känner till.

Egentligen skulle väl inte varenda krönika behöva innehålla en massa gnäll eller klagomål över dåliga saker i samhället, men det är alldeles otroligt hur mycket lättare det är att hitta ämnen för kritik än att skriva om vardaglig lycka.

Har man inga större problem själv får man väl tycka till om annat, för nog finns det saker här i världen, som är svårt att inte bry sig om. Företeelser som gnager i själen, som måste ut! 

Hinsehäxan

Min första bok, ”Hinsehäxan” blev ju ganska känd. Det är inte för att göra reklam som jag nämner den, men för att ni som läser detta ska förstå att jag är både belevad och bedagad, om man så säger. Jag har erfarenheter av prostitution, fängelser, fyra äktenskap och en hel del annat.

Jag är kvinna och därmed feminin. Feminist? Njaa, jag vet inte… Det känns inte riktigt så.

I ordlistan förklaras ordet feminist med att det är en rörelse för kvinnors jämställdhet. Inte är jag med i någon rörelse, men kvinnors jämställdhet ligger mig varmt om hjärtat. Det gör mäns jämställdhet också. Alla människor borde bli rättvist bedömda i alla sammanhang. Så är det tyvärr inte!

Hjälplösa våp

En del av kvinnosakskvinnorna, eller feministerna då, har gått för långt. Till exempel när de framställer sina medsystrar som hjälplösa våp. Som stackars viljelösa offer. Det är förnedrande mot alla, både kvinnorna och inte mindre mot männen.

Just nu aktuelle Julian Assange. Billy Butt för några år sedan. Det finns åtskilliga fler, fast inte lika kända. Det är för mig helt obegripligt hur myndigheterna ens kan lyssna till sånt nonsens. Än mindre att de efter utredning åtalar männen på de grunder som kommit fram i de här fallen!

De grupper av starka kvinnosakskvinnor, som hejar på ”offren” och stöttar anmälarna, tror kanske att de gör något bra för kvinnosaken. Där tar de fel! Likaså de önskeradikala män, som håller med. Man skäms över dem. Både de korkade offren och deras fans.

Vad mamma varnade för

Okej att Billy Butt kanske lurade i tjejen att hon skulle bli en berömd artist eller hur det var, men då skulle alla killar, som lovar guld och gröna skogar när de försöker tjata omkull en flicka, också dömas. Alla tanter har varit flickor och de allra flesta vet att man ska ta mäns prat i en het stund med en nypa salt. Att det var just sådant som mamma varnade för!

Visst har många gått på den niten trots mammas tjat, men då får man på ena eller andra sättet stå sitt kast. Går det, så håller man tyst om det hela, blir det synliga bevis så…

Är det kvinnofientligt att resonera så? I dagens frigjorda läge? Frigjord betyder väl inte ansvarsfri? Alla har ett ansvar för vad man gör, det måste väl gälla båda parter, även om det bara är en engångsrelation.

Inte ovanligt

Om man har sex med någon och efteråt tycker det är nog med det, bjuder man inte den tillfällige partnern att sova över i samma säng. Att denne kanhända gör ett försök till frampå natten, kan man nog räkna med. Det är inte ovanligt eller onaturligt. So what?

Haft sönder kondomen? Hur bevisar man det? Att efterlysa en man runt hela världen för den saken är inte klokt.

Det är en stor skillnad att bli våldtagen med riktigt våld eller när någon ger sig på en människa som inte har möjlighet att freda sig av en eller annan orsak. Ett nej i sista stund ska respekteras. Ett nej som kommer dagen efter ett ja? Vad ska man säga om sådant? Ingenting! Självklart ingenting, såvida man inte snackar med sin samtalsterapeut eller dagbok.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.