Varför är de inte rasister?

Av Dick Sundevall 2016-04-26

Bilden ovan visar tjurkalvarna som går och betar nedanför mitt kontorsfönster. När de vuxit och ätit upp sig går de till slakt. Och nästa gäng anländer. Några är svarta, andra bruna och återigen andra är brunvitfläckiga. De är som tonårskillar i allmänhet, gruffar och stångas. Men de är uppenbarligen inte rasister.

   En före detta bonde jag lärt känna, har förklarat att tjurkalvarna tidigt har gjort upp om hierarkin i gruppen och att det gruffande som nu pågår inte nödvändigtvis behöver vara på allvar, utan är mer som en lek.

   Varje gång det kommer ett nytt gäng kalvar till den här hagen blir det lite smågruff – men det är aldrig så att några bruna kalvar ger sig på en som är svart – eller tvärtom. Visst händer det att två med olika färger stångas lite men det är inte vanligare än att två svarta eller två bruna gör det.

   Var och en som har lite vett i skallen vet att man inte ska gå in i en hage där en vuxen tjur betar. Tjurar kan vara nog så tjuriga – och därmed farliga. Och nedanför mitt fönster finns nu alltså ett helt gäng tjurar, som inte är speciellt fredliga och gulliga djur.

   Varför accepterar de olika färger på varandra? Olika hudfärger om man så vill. Kan det vara så att de är mer utvecklade än de människor som är rasister? Har de kommit längre i utvecklingen, så att de därmed accepterar att alla inte ser ut på samma sätt? Har de insett att han där som inte ser ut som jag själv gör – ändå är som jag? Har de begripit den enkla självklara att det är bättre för alla att umgås civiliserat än att bråka och kanske till och med ta död på varandra?

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.