En domare och en åklagare som borde avskedas

Av Dick Sundevall 2016-08-15

En domare och en åklagare missade att det inte fanns laglig grund för att hålla en man frihetsberövad. Rent lagligt var frågan glasklar men genom förbiseende och slarv satt mannen frihetsberövad i över en vecka. Högsta domstolen har nu slagit fast att det var ett allvarligt tjänstefel och dömt domaren och åklagaren till bötesstraff. Men borde de inte även avskedas?

   Jag begär inte att människor ska vara helt perfekta och felfria. Den som försöker utge sig för att vara en helt felfri person är inte trovärdig. Så om de här två, domaren och åklagaren, hade tillstått att de begått ett allvarligt fel och därmed dömts till böter, så hade det inte varit mer med det. Människor gör fel och ju äldre vi blir desto fler fel har vi hunnit göra.

   Men den här domaren, och likaså åklagaren, hävdade i såväl hovrätten som inför Högsta domstolen att de hade varit stressade och överbelastade med arbete – och att det hela var bagatellartat och inte kunde ses som något brottsligt.

   Därmed blir den här historien väldigt allvarlig, som jag ser det. Om en åklagare och en domare anser att ett olagligt frihetsberövande av en människa är en bagatell, så borde de definitivt avskiljas från sina ämbeten. Om du som läser det här, eller jag, skulle göra något liknande skulle det innebära att vi åtalades för människorov, vilket ses som ett grovt brott – och ska så göras. Kort sagt, den här åklagaren och domaren borde sparkas så snabbt som möjligt.

 

En utförlig beskrivning av fallet finns att ta del av här på Dagens Juridik.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.