Nya katastrofsiffror för polisen

Av Dick Sundevall 2016-11-23

Det har kommit nya katastrofsiffor för antalet utredda brott. Brott som går vidare till åklagare har rasat månad efter månad. Nu har siffrorna för oktober kommit och visar ytterligare ras med hela 11 procent. Tidigare skyllde polisledningen på arbetet med hög invandring, vilket dock bara berörde en mindre del av polisen. Den här gången skyller man på ett ökat antal mord, vilket berör ännu färre poliser.

   För en del år sedan var det i runda tal cirka hundra mord varje år. Sedan har det år för år blivit färre mord trots att befolkningen ökar. Om det nu i år blivit några fler så lär det ändå inte komma upp i det antal mord svensk polis hade att utreda årligen för 15-20 år sedan. Och då med betydligt färre poliser än idag.

   När rikspolischefen Dan Eliasson konfronteras med det nya raset avseende utredda brott, säger han:

– Det ska fan på ren svenska vända. Det måste vända.

   Och det har han ju helt rätt i. Det är bara att konstatera att helt plötsligt sa han något vettigt. Problemet är bara att han och polisledningen i övrigt uppenbart inte klarar av det. Allt fler frågar sig hur länge det här kan få fortsätta?

   Att byta ut Eliasson är naturligtvis ett viktigt första steg. Men kvar i ledningen finns diverse jurister som inte har någon erfarenhet av direkt polisarbete och som varit med och ställt till den nuvarande situationen. På regionnivå är det alltför ofta samma sak, vilket dagligen visar sig i att poliser inte kommer när de behövs. På kommunnivå anlitar man allt fler väktare för att sköta polisens arbete. Vilket dessa väktare varken kan eller får göra.

   Hur har man då försökt lösa det här allt större problemet? Man har snabbutbildat flera hundra civila brottsutredare. Det har alltså blivit ännu fler inom polisen som inte har någon erfarenhet av polisärt arbete. Samtidigt som erfarna engagerade poliser har gett upp att försöka uträtta något vettigt, och säger upp sig på löpande band. Fortsätter det i den här takten kommer det att bli uppemot tusen poliser som har slutat det senaste året!

   Resultatet har blivit vad varje tänkande människa hade kunnat förutse – antalet utredda brott som lämnas över till åklagare har rasat månad för månad.

   När jag pratar med poliser som arbetar på fältet får jag olika förklaringar till det ras som nu pågår:

– Det är oklara ledningsnivåer.

– Vi har inkompetenta chefer där uppe.

– Allt fler blir oengagerade och gör bara vad dom absolut måste.

– Vi blir behandlade som om vi vore värdelösa och agerar därefter.

– Dom där uppe skyller sina misslyckanden på oss här nere.

– Löneutvecklingen visar att man ser ner på oss.

– Många maskar medvetet som en protest och för att få till en ändring.

   Varje framgångsrik företagare vet att erfaren engagerad personal är guld värd. Han eller hon vet också att det tar minst ett halvår, ofta ett helt år, innan nyanställda är upplärda och börjar fungera fullt ut. Och därefter många år innan de vet och kan vad äldre erfarna kollegor lärt sig genom åren. Men det tycks varken högsta polisledningen eller folket på justitiedepartementet begripa.

   Det kommer att ta tid att vända det här rätt. Mycket måste ändras och förbättras. Men några saker är uppenbara:

  • Polisens löner och löneutveckling måste höjas ordentligt, för att man ska kunna behålla erfarna engagerade poliser.
  • Man kan inte fortsätta att anställa jurister utan polisiär erfarenhet på olika operativa chefsnivåer. Polisväsendet behöver naturligtvis jurister och gärna med högre löner än idag så man lockar till sig mer kvalificerade jurister – men de ska inte leda operativt polisarbete.
  • Ta inte in kvinnor på chefsposter bara för att de är kvinnor. Allt för ofta har det visat sig bli fel. Och framförallt så slår det tillbaka mot alla duktiga engagerade kvinnliga poliser.
  • Vidareutbilda poliser som visat framfötterna. Bekosta juristutbildningar för dem och likaså chefsutbildningar. Därmed går det att med tiden få fram bra polischefer på olika nivåer.

   Det kommer som sagt att ta tid att få ordning på den nuvarande röran. Men just därför är det hög tid att börja nu. Att avskeda Dan Eliasson är bara ett första steg.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.