En livstidsdömds resa i tiden

Av Ricard A R Nilsson 2017-04-26

Sedan jag greps 1999 har mycket förändrats. När min frigivning nu blir verklighet inom en relativt snar framtid, så har jag funderat mycket kring allt nytt som inte fanns för 17 år sedan. Jag har till exempel aldrig tagit ett foto med en mobiltelefon.

   Min dom har ”vunnit laga kraft”, som det heter på juristspråk. Beslutet om tidsbestämt kan alltså inte längre överklagas och därmed kommer min frigivning att ske den 29 september 2019. Då kommer jag att ha suttit frihetsberövad i tjugo år. För mig blir det som att ha klivit in i en tidsmaskin som transporterat mig två decennier in i framtiden.

   Vid mitt gripande hade jag två mobiltelefoner, den ena var en Nokia 8110, den där böjda modellen som blev känd genom första Matrix-filmen. Min andra var en Nokia Communicator, en otymplig minidator som det hjälpligt gick att surfa på, men uppkopplingen var väldigt slö.

   Ingen av mina mobiler gick det att ta några foton med, nej för det krävdes något så gammalmodigt som en renodlad kamera. Att spela in filmsekvenser med en telefon var inte ens att tänka på, istället behövdes en dyr videokamera.

   På tal om video, så fanns det fortfarande butiker som hyrde ut VHS-filmer 1999. Fredagsmys – ett begrepp som då ännu inte hade myntats – innebar att man hyrde en videofilm. Nuförtiden är det Blu-ray eller någon streamingtjänst som gäller när man ska njuta av TV-underhållning.

   Skulle jag lyssna på musik behövdes en CD-spelare. Förvisso startades Napster 1999, men det var inget jag egentligen hann uppleva. Numera finns musiken tillgänglig på internet via Spotify och andra liknande tjänster.

   Google fanns inte på den gamla goda tiden. Idag går det uppenbarligen inte att klara sig utan sökmotorn. Innan min inlåsning använde jag AltaVista för mina nätsökningar. För att inte tala om alla sociala medier: Facebook, twitter, snapchat och allt vad de heter. Många människor är ständigt uppkopplade, jag kan tycka att det känns ganska stressigt.

   Mest irriterad tror jag mig bli av att göra bankärenden. Förr kunde jag gå in på en bank för att sätta in eller ta ut pengar, men det går inte längre. De flesta bankkontor har blivit kontantlösa. Är inte det motsägelsefullt, banker som inte hanterar pengar?

   Oavsett alla förändringar som skett så är det en som skrämmer mig mer än allt annat. När fängslen slöts kring mina handleder den kyliga höstkvällen 1999, så var Bill Clinton USA:s president. Nu, på något outgrundligt sätt, har Donald Trump intagit Vita huset. Det jag innerligt hoppas är att han inte lyckas starta tredje världskriget innan min frigivning 2019, inte därefter heller förstås.

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt artonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.