Är Göran Lambertz lojal eller bara korttänkt?

Av Börje R P Carlsson 2017-05-23

Lojalitet är något viktigt i dagens samhälle. Att vara lojal har många betydelser. Det kan betyda att vara vänfast och solidarisk men det betyder också att vara laglydig och hederlig. Lojalitet skapat till försvar för sin sjuka moster klingar dock falskt.

   Psykologiprofessorn Sven Å Christianson och före detta justitierådet Göran Lambertz går till hårt angrepp på DN-debatt mot mediernas granskning av Kevinfallet – och jämför det med en häxjakt. 

   Att psykologiprofessorn sjunger för sin sjuka mor framstår som alldeles glasklart men att före detta justitierådet Göran Lambertz nedlåter sig till offentligt försvar av en som så uppenbart gång på gång gör bort sig kan bara förklaras av missledd lojalitet. Visserligen har han ett eget försvar att tillvarata i Quick-ärendet men att så uppenbart återigen sticka ut näbben är oförklarligt.

   Dessa två gentlemän talar om häxjakt mot Sven-Å Christianson. Jag undrar vad jakten på Kevins påstådda ”mördare” då ska kallas?

   De två, Christianson och Lambertz, påstår att det tydliga syftet med mediernas rapportering är att försöka fälla Christianson och skriver att det har utvecklats ett mönster där grova brottslingar kontaktas och övertygas om sin oskuld varefter ett drev dras igång.

   Min spontana fråga blir då. Vilket är värst, att försöka granska dömda brottslingars fall eller tortera oskyldiga människor och tvinga dessa att försöka erkänna något de inte gjort?

   Nu hävdar Sven-Å Christiansson att hans roll i Kevinfallet varit högst begränsad. Annars brukar han med hög svansföring ta åt sig äran och gärna förstärka sin roll i olika fall. Sven-Å Christianssons roll i Kevinärendet, Quickärendet, Malinärendet och Jangestigsmorden i Arboga med flera ska inte förringas utan han skall avkrävas fullt ansvar för sina tvärsäkra expertutlåtanden.

   Om massmedia hårdvinklat Kevinärendet och fallet inte håller för denna granskning så är det inte så robust och så transparant som krävs för att pådyvla två småbarn ansvar för detta mord.

   Jag ser fram mot en fortsatt ”häxjakt” på i första hans Sven-Å Christianson eftersom han direkt eller indirekt sannolikt är orsak till att 10-15 mördare går fria.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.