Polisen ser ingen anledning till självrannsakan

Av Börje R P Carlsson 2017-08-29

Ibland förvånas man när man läser om olika polisers agerande men framförallt hur polischefer försvarar ett felaktigt agerande. En man blir skjuten i huvudet och ligger svårt skadad när polisen anländer. Jag kan se framför mig den kaotiska stämning som råder på platsen. Jag kan också förstå den känsla av att vilja hjälpa som uppfyller de närvarande poliserna.

   Det är visserligen länge sedan men jag har själv varit på kaotiska platser med svårt skadade människor men aldrig någonsin jag försökte flytta en svårt skadad människa. Det mest avancerade jag vågat göra är att se till så människan har fria luftvägar och kan andas. Ambulanserna finns sällan långt bort.

   I aktuellt fall lastar polisen in en person, med svår skottskada i huvudet, i en polisbil för transport till en akutmottagning. Den polis som inte förstår att en svår skada i huvudet medför fara för än värre skador vid en felaktig förflyttning har tyvärr hamnat helt fel. Den polis som var chef på platsen borde ha förhindrat denna ”hjälp” som bara kunde sluta på ett sätt.

   Nu har det hänt och det borde polisen ta lärdom av men icke. En polischef säger som försvar för den polis som godkänt åtgärden:

– Du har noll möjligheter att ställa dig och fibbla med en radio för att börja prata med ambulans, säger Christoffer Bohman, biträdande polischef i Järva. 

   Snälla Christoffer Bohman varför inte bara konstatera att det blev fel på grund av överambitiösa och empatiska poliser och ni ska ta lärdom av detta. Varför dessutom avslöja att poliserna är obekväma med handhavandet av polisens radiosystem och därför inte hade tid att ”fibbla med radion”.

   Samtalet hade säkert tagit mindre tid i anspråk än vad det tar att försiktigt lasta in en svårt skadad människa i en radiobil för jag utgår ifrån att han inte kastades in i bilen.

   Enligt ambulanssjukvårdaren handlar det om liv och död:

– Att åka med en patient till Karolinska som är skjuten i huvudet och förmodligen har ofria luftvägar som dödar inom en tre-fyra minuter, där hjälper det inte att man åker till sjukhus snabbt. Utan patienten behöver behandling på plats och det fanns resurser på plats. Ändå väljer polisen att lasta och åka utan att ta kontakt med ambulansen via sambandskanalen.

 – I det här fallet är vi inte självkritiska utifrån personalens agerande på plats. Jag är tvärtom stolt över handlingskraften, fortsätter Christer Bohman.

   Av detta kan vi lätt inse att det nog kommer att bli fler polisiära sjuktransporter för att göra cheferna stolta och nöjda. Förr kallades handlingskraftiga och omdömeslösa poliser för femettor. En femma i initiativförmåga men en etta i omdöme.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.