Död och överlevnad i förorten

Av Ricard A R Nilsson 2017-11-30

Livet kan vara brutalt. För vissa brutalare än för andra. Vad finns det att göra när man bor i en förort som har ansetts utgöra ett ”särskilt utsatt område”? Vad händer när kriminaliteten normaliseras och av många underprivilegierade ser det som enda utvägen? I Leo Carmonas bok ”Spelet är spelet” berättas om den karriärmöjlighet som oftast leder till en för tidig död eller många år i fängelse.

   Leo ”Kinesen” Carmona har en minst sagt unik meritförteckning. Förutom att vara grundare av den framgångsrika hiphopgruppen Kartellen, deltog han även i det uppmärksammade Arlandarånet. Dessutom sitter han dömd till livstids fängelse. Nu kan titeln författare läggas till hans CV.

   Inför lanseringen av boken har Leo fått mycket medial uppmärksamhet. Det har varit allt från framträdanden i morgon-TV till uppmärksammade och hårdföra uttalanden mot honom av kända krimprofiler som Leif GW Persson.

   All uppståndelse har säkert stört en och annan ute i det fria samhället. Men är det inte bättre att han gör något bra av sitt liv och marknadsför detta, än att bara sitta inlåst och rulla tummarna? Personligen anser jag att tjäna ett hederligt levebröd där ens inkomster beskattas, är betydligt mer frigivningsförberedande än att ligga på cellen hela dagarna och pilla sig i naveln.

   Nu har jag känt Leo i ett antal år, så min åsikt är naturligtvis partisk, men det betyder inte att jag har fel. Den grundläggande frågan som jag alltid ställer till alla hatare är följande: vem vill du helst ha som granne, en oförsonlig och bitter person eller en som behandlats humant i fängelse och lyckats göra något vettigt av sitt liv? För kom ihåg en sak, 99 % av alla vi som sitter i fängelse kommer ut en dag och vi kan bli granne till vem av er som helst.

   Leos bok gör nytta på flera plan. Förutom att ge honom själv en grund att stå på i framtiden och en hederlig inkomst, så berättar den om ett liv i förorten som alltför ofta leder till den slutgiltiga konsekvensen: en för tidig grav.

   Boken Spelet är spelet är skriven tillsammans med Cyril Hellman och ger en unik bild av 1990-talets kriminella utveckling. Kanske kan politikerna lära sig något om hur vi hamnade där vi nu har hamnat, i ett samhälle där kriminella uppgörelser med skjutvapen har blivit vardagsmat.

   För många grabbar i orten har en karriär som gangster blivit det självklara valet. I deras ögon ofta det enda möjliga valet. Jag säger inte att Leos roman, en berättelse inspirerad av hans eget liv, har alla svar. Dock tror jag att den kan ge en insikt om utanförskap, lockelsen av snabba pengar och vikten av att få respekt i ett samhälle där ens hud- och hårfärg påverkar hur man behandlas.

 


   Ricard A R Nilsson  är dömd till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år. Under åren har han hunnit beta av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Ricard har släppt böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. I hans författande skildras ofta det brutala fängelselivet.

Följ Ricard i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg

instagram.com/nilsson_ricard

twitter.com/ricardnilsson

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.