Vad döljer polisen?

Av Börje R P Carlsson 2017-12-15

Jag har försökt granska vissa ärenden som polisen utrett. Men det jag önskat få reda på, tycks ha grävts ner i arkiven så djupt och så väl förslutet som möjligt. Det har varit näst intill omöjligt att få ta del av vissa utredningar. Knappast ens det mest elementära har det gått att få ut. Hela tiden har det hänvisats till olika sekretessbestämmelser.

   I vissa fall har polismyndigheter varit så hemlighetsfulla att misstankar om oegentligheter blir ofrånkomliga. I synnerhet när vissa händelseförlopp och beslut tycks omöjliga att förstå.

Exempel 1: År 2016 inträffade i Ösmo ett tragiskt dödsfall. Exakt datum kan vara den 14 augusti. Plats och vad som hänt har belagts med sekretess av polisen. Polisen är ovanligt återhållsamma med all information om vad som hänt. Ärendet rubricerades först som mord men avskrevs sedan som dödsfall utan misstanke om brott.

   Efter vad jag ryktesvägen fått fram anträffades en död man i Ösmo. Intill mannen fanns ett eller två fordon med punkterade hjul. Rykten säger vidare att mannen, i berusat tillstånd, skurit sönder bildäck. När ett däck exploderat har en bit av knivbladet, med kraft, slungats in i mannens kropp och orsakat inre blödningar så mannen förblött på platsen.

   Jag har intresserat mig för denna händelse eftersom den är så udda. Har därför begärt ut undersökning eller dödsfallsutredningen och även fått densamma. Här har dock polisens verksjurist varit så flitig med överstrykningspennan att det inte ens går att utläsa att det handlar om ett dödsfall.

   Genom att det på en totalsvart sida går att utläsa ordet ”efterlevande” anar jag att det handlar om dödsfall. Det går inte att utläsa den dödes kön eller ålder. Inget om dödsorsak eller påverkan. Platsen är överstruken och de bilar som fanns på plats har alla fått sina registreringsnummer maskerade. Således har polisen gjort allt för att omöjliggöra en granskning av vad som skett. Varför?

Exempel 2: I Olofström dödades en 13-åring av en jämngammal kamrat. Också här har polisen lagt locket på så till den grad att inte ens pappan till den döde får ta del av utredningen för att få reda på hur och varför hans son dödades av sin kamrat.

   Pappan borde väl ha en ovillkorlig rätt till att ta del av utredningen? Han har fått ta del av 50 sidor av protokollets 700 sidor. Här har dock Kammarrätten sagt att pappan ska få ta del av fler sidor.

   Samma sak var det ju tidigt i Kevinfallet och Hovsjöfallet. Där försökte polisen hålla locket på så länge det gick.

   Är det verkligen rimligt att polisen tillåts att hemligstämpla ärenden utan att ge åtminstone en någorlunda sann bild av vad som hänt. Polisen har nog inte alltid rätt i sina bedömningar om mord, självmord och död genom olycksfall.

   Därför borde de inte få lägga locket på så stor omfattning att deras bedömningar inte går att penetrera och kanske vederlägga.

   Eller gäller fortfarande §2?

§1. Polisen har alltid rätt.

§2. Om polisen har fel, gäller §1.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.