Veckans värsta – för polisen blev en välkänd helt okänd

Av Börje R P Carlsson 2018-06-16

Att polisen lägger ner anmälningar med både fart och kläm har vi alla nogsamt lagt märke till. Vi har förfasat oss över förhållandet men i alla fall utgått från att polisen läst igenom anmälan innan beslut fattats. Men så dyker det upp ett ärende som rubricerats som olaga hot – och som direkt läggs ner på milt uttryckt svaga grunder.

   Om brottsrubriceringen olaga hot är skapad av målsägaren eller av den anmälningsupptagande tjänstemannen vet jag inte men i det här fallet borde det kanske ha funnits något alternativ, som till exempel förtal eller ärekränkningsbrott.

   Just nu är det inne att utreda olika händelser som riktar sig mot politiker men det kanske vore lika viktigt att klarlägga brott mot före detta politiker. I synnerhet om dessa överträdelser misstänks ha utförts av en aktiv riksdagsledamot.

   Det handlar om moderatpolitikern Hanif Bali som i sociala medel hängt ut en lärare för att hon hävdat att hederskulturer förekommit även i Sverige.

   Att i massmedia, i det här fallet på sin facebooksida med tusentals följare, hänga ut en människa med namn, adress, arbetsplats och all övrig personalia till förväntad allmän begabbelse, borde kunna leda till en utredning om förtal eller ärekränkningsbrott eftersom syftet var att kränka och förnedra. Kanske kan det också handla om ordentliga sanktioner enligt den nya GDPR genom att sprida personlig information utan tillåtelse.

   Polisen lägger dock omedelbart ner ärendet och anger som skäl: ”Det är uppenbart att brottet ej går att utreda” och motiverar med att ”gärningsman okänd” när det egentligen borde ha stått ”gärningsman välkänd”, alternativt ökänd. Det handlar ju om en av de moderata riksdagsmän som fått mest publicitet de senaste åren. Därtill med namnet Hanif Bali, som har ett allt annat än vanligt namn. Ärendet borde definitivt ha utretts på ett seriöst sätt, både för målsägaren och den misstänktes skull.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.