Mår jordklotet bara bra av att bli lite varmare?

Av Börje R P Carlsson 2019-03-15

Miljöfrågorna engagerar många och de med djupa och grundläggande kunskaper om vår planet hävdar att det är människans fel att jorden likt Aniara går mot sin undergång. Våra stora utsläpp av koldioxid skapar en situation där värmen från solen inte längre reflekteras, utan långsamt värmer upp jorden så att den blir obeboelig. Då dyker det upp kunniga välutbildade människor som hävdar att oron för planeten är helt obefogad.

   Professor (kanske professor emeritus) Lennart Bengtsson säger att ”jorden bara mår bra av att bli lite varmare”.

   Detta låter väl förtröstansfullt ända tills man läser vidare och då uppmärksammar att samma professor (fortfarande förbrukad eller föredetting?) hävdar att Donald Trump är ”mycket kompetent”.

   Kan det verkligen vara USA:s president som han kallar mycket kompetent?

   Om det är så falnar de ljuva drömmar som professorns ord skapade när han sa ”att jorden mår bra av lite värme”. En diger vetenskaplig meritförteckning och djupa kunskaper om klimat, klimatförändringar och den jordliga framtiden är dock inte någon garanti för ett fullgott omdöme vilket jag menar avslöjas av hans uppfattning om president Trump.

   Han hävdar dock att han är mer insatt i klimatfrågor än de flesta människor. Detta säger egentligen inte så mycket eftersom de flesta människor, precis som jag, nog vet väldigt lite om orsak och verkan när det gäller klimatet.

   Vi är helt utlämnade till klimatforskare och experter. Det hade låtit bättre om han hävdat att han vet mer än de flesta klimatforskarna men se det säger han inte. Och tur är väl det eftersom de flesta klimatforskarna säger att de hyser en allvarlig oro för jordens framtid.

   Dock skapar hans ord tvivel hos väldigt många men hopp om en ljus framtid hos andra. Professorns ord väger tungt och skapar de tvivel som tycks finnas hos en massa beslutsfattare som tror sig om att ha evigt liv.

   Tänk om denna professor har fel och hans ord blir tungan på vågen som gör att hotet inte tas på allvar av beslutsfattarna? Räcker det med ett ”förlåt, jag hade fel” när jorden vissnar ner och dör?

   Ja det räcker naturligtvis för vem är rätt person för att ifrågasätta detta förlåt på en död jord?

   Men vore det inte bättre att ta de flesta klimatforskares oro på allvar och försöka sätta stopp för jordens nedsmutsning även om professor Lennart Bengtsson har rätt. Ibland är det bättre att förtöja för storm än för stiltje.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


     Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.