Juridiken

Problemet med att begå brott man inte visste var brottsligt

Publicerad 2019-04-01

Det finns två slag av brott. Uppsåtsbrott och oaktsamhetsbrott. Det finns uppsåtsbrott där det inte lönar sig att ens göra invändning om att uppsåt saknas. Ett exempel är fortkörning. De enda invändningar man kan göra är att påstå att vägsträckan var felskyltad eller att det förelåg ett mättekniskt fel när hastigheten uppmättes. Det går inte att säga ”tyvärr missade jag skylten, jag hade inte något uppsåt att köra fortare än tillåtet”.

   Men ”riktiga” uppsåtsbrott är allvarligare. Nyligen har vi sett exemplet med professorn i straffr...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Thorulf Arwidson, Stockholm, f. 1950. Har varit advokat i 32 år och under årens lopp hjälpt en del intagna i ärenden mot Kriminalvården. Skrivit boken ”Att vinna eller förlora i tvistemål”. Han har tidigare bland annat varit kammarrättsfiskal och sekreterare i Koncessionsnämnden för miljöskydd samt suttit i Försvarsmaktens ansvarsnämnd i 22 år. Felparkerade i Uppsala våren 1975 när han var tingsnotarie där.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.