Ska vi förbjuda lögner?

Av Börje R P Carlsson 2019-04-22

Strängare straff, fler straff och allt fler handlingar ska bedömas som brott. Oftast finns det tillämpliga lagar redan. Men Moderaternas rättstalesman, Johan Forssell, går ut hårt så fort något inträffar och vill skärpa lagen eller skapa en ny lag. Det bedrövliga är att han ofta inleder en huggsexa där övriga politiska partier hänger med. Nu har till och med en sund och kompetent polis, Gunnar Appelgren, gått med i den senaste kören.

   Vi har idag ett 20-30 tal brottsrubriceringar som är mer frekventa än övriga. Ett antal av dessa brott har livstidsstraff som den strängaste påföljden. Trots det inträffar hela tiden brott varpå livstids fängelse kan följa. Så uppenbart har inte straffet någon avgörande betydelse i avskräckande mening.

   Trots det vill nu Moderaternas Forssell tillsammans med flera andra partier införa fler livstidsstraff. Straffen har inte den avskräckande betydelse som många tycks tro. Ingen brottsling kalkylerar över eventuell påföljd innan han begår ett brott.

   Han tror att han är för smart för att åka fast och vad som än inträffar så vet förövarna att de inte kan dömas till varken livstid eller till något straff överhuvudtaget, eftersom risken för att bli upptäckt och bunden till brotten är minimal.

   För att kunna dömas måste brottet klaras upp. Idag är det nästan inga riktiga gangsters som åker fast om man bortser från vapenbrottslingar. De som åker fast är oftast relativt hyggliga människor som trampar snett. Jag vet inte hur många skjutningar och dödsskjutningar som inträffat i Sverige de senaste åren men jag har en känsla av att de flesta brotten är ouppklarade.

   Nu vill Moderatförespråkaren Forssell införa ett nytt brott. Han vill att det ska bli förbjudet att ljuga för polisen.

   Att ljuga för polisen har i alla tider varit tillåtet. Detta vet poliser om och haft strategi därefter. Nu i dagarna har ett fall uppmärksammats där ett vittne ljugit för polisen och det har en åklagare gått till domstol med. Denna åklagare borde misstänkas för obefogat åtal eftersom han borde insett att hans möjligheter till en fällande dom inte förelåg.

   Men okay, nu vill en Moderat (i sanningssägaren Ulf Kristerssons parti) att det ska bli förbjudet att ljuga för polisen och då undrar jag varför han inte föreslår att man förbjuder lögner överhuvudtaget? Varför ska man bara tvingas tala sanning inför polisen?

   Hur skulle det gå för alla politiker om de tvingades tala sanning. Att de svänger sig, tummar på sanningen, blir missförstådda, skruvar verkligheten och ofta ljuger på riktigt är nog ställt bortom rimliga tvivel, så varför inte börja i toppen med att förbjuda lögner.

   När vi lyckats få våra folkvalda att sluta tala med kluven tunga är det nog dags att ta ett led i taget för att förmå resten av befolkningen att sluta ljuga. (Här hade jag tänkt jag räkna upp ljugande, narrande och bedragande politiker men avstår eftersom du som läser det här säkerligen själv kan radda upp ett stort antal lögnaktiga politiker.)

   Är det någon som tror på detta? Nä naturligtvis inte. Glöm bort försöken att skapa en lag som förbjuder lögner i polisförhör. Låt lagen se ut som den gör och skrik inte på förändringar så fort något inte går stakarakt.

   Tänk, hemska tanke, om innehållet i varje förhör skulle innehålla en absolut sanning. Då skulle polisutredningarna göras ännu mer summariska. Fler fällande domar kunde baseras på olika ”sanningssägare”.

   Poliserna har i alla tider tagit hänsyn till att det kan ha ljugits i förhör varför utredningarna blivit bättre där inte allt blir avhängigt en eventuell lögn. Är en uppgift väsentlig kan polisen gå till en tingsrätt och låta den hörde avlägga vittnesed och därefter förhöras. Men inte ens då blir vittnesmålet en absolut sanning. Mened är trots allt ett brott som inte alla respekterar och till och med efter en avlagd ed ljugs det.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.