Veckans värsta
Joakim Lamotte

Lamotte är en usel målvakt

Av Åsa Hägglöf 2019-10-19

Joakim Lamotte höjer åter sin röst ordentligt. Med det skrivna ordet denna gång. Men han lämnar öppet mål och duckar när bollen kommer emot honom. Eller hoppar undan och låter medspelarna styra upp.

   Han får som vanligt igång sina undersåtar genom att gå ut hårt som en förkämpe mot våldsbrott. I ett av sina inlägg den 14 oktober vill han hitta ett offer. En man som blivit misshandlad av ett gäng ungdomar.

   Lamotte tycker det är skandalöst och ofattbart att polisen lägger ansvaret på medborgarna. Allt för att polisen har gått ut med en vädjan att hjälpa dem i sitt arbete. Det i sig är inget anmärkningsvärt. Men polisen ber inte om att medborgarna ska ta lagen i egna händer under några omständigheter.

   Men här opponerar Joakim Lamotte sig. Han trodde nämligen att det var polisens jobb att se till att vi är trygga där vi bor, skriver han uttrycksfullt. Det har han helt rätt i. Det är polisens jobb. Dock tycks Lamotte ändå anse att det är hans jobb att hitta brotten och att det är hans följares arbete att lösa dem.

   Joakim Lamotte säger att han behöver få tag på offret, men vet inte vem han är. Därför ber han följarna att dela hans inlägg så det kanske når fram till honom.

”För när samhället sviker måste vi medborgare ta hand om varandra så gott det går!”

   Polisen får alltså inte be allmänheten om hjälp, men det får den självutnämnde kriminalaren Joakim Lamotte göra.

   Genast går drevet igång som på en given signal. Och genast glöms offret bort. Istället kommer kommentarer som uppmanar till avrättning av de unga gärningsmännen. De sedvanliga trollen dyker upp likt hungriga gamar:

”15 st tuffa adidas – skurkar a 40kg styck”

”Säg åt jägarna att ha ”älgjakten” i dessa städer ist för skogen!! Och där behövs det ingen gräns på hur mycket man får skjuta!!”

”15 mot 1, ja inte svårt att räkna ut vad för sorts gäng det va i vanlig ordning”

”Tack för att ni valde Sverige”

   Joakim Lamotte anser alltså att det är ynkligt av polisen att gå ut i medierna och vädja om hjälp, och verkar inte förstå att kasta sten i glashus är något återkommande hos honom.

   Han gillar inte hot, denna ”oberoende” journalist. Hur oberoende nu någon kan vara utifrån att allt handlar om ett smart sätt att manipulera sin omgivning – och söka upp nyhetsuppslag som genererar i mesta möjliga summa pengar via swish.

   Han tycks glömma att han själv ser till att polisen får fler brott att lösa. Hot och hatbrott skulle kunna bli anmält varje dag i hans egna kommentarsfält. Oftast hatbrott mot kvinnor och invandrare.

   Lamotte tycks vilja att vi i vårt moderna samhälle ska skapa medborgargarden – helst riktade mot kvinnor och invandrare. Han vill både äta kakan och spara den på en och samma gång. Han kritiserar polisväsendet för att de, enligt honom, kräver medborgarnas action, för att i nästa andetag kräva det på egen hand.

   Lamotte försöker ta på sig en rustning med svärdet i handen i syfte att försvara offren, (i bilen eller hemma i soffan) när han i själva verket skapar egna offer när han hänger ut brottslingar eller någon som sårat hans fåfänga – om de är invandrare eller kvinnor.

   Kanske Lamotte skulle låta rättsväsendet sköta sitt jobb istället? Han behöver inte först misskreditera deras arbete, sedan skapa ännu ett brott att lösa. Uppvigling är ett brott.

   Vad vill han åstadkomma genom att låta hela Sverige leta efter ett offer. Vad händer när offret blivit utpekat? Sannolikt ingenting.

   Lamotte vill bara få det bekräftat, så att han har ett uppslag till nästa Facebook-inlägg. Peka ut förövarna. Om det är invandrare. Skulle det visa sig vara ett gäng ouppfostrade, helsvenska ungar, kommer rättvisa för offret inte vara lika viktigt längre.

   Då kommer offret i den specifika händelsen aldrig belysas igen.
Skulle det otvivelaktigt vara utlandsfödda, så kommer han smattra ihop ett inlägg fortare än han pratar. Och återigen skapa ett drev. Återigen bana väg för att nya brott ska utföras i form av hot och/eller rasism.

   Vill Lamotte se ut som en riddare i skinande rustning, så kan jag ge honom ett tips på nästa uppslag. Slåss för oss kvinnor som blir hotade till livet i hans kommentarsfält, av hans anhängare. Det vore hedersamt av honom. Och eftersom Lamotte utger sig för att vara en beskyddare av kvinnors väl och ve så kommer han förhoppningsvis att anta utmaningen.

   Naturligtvis kommer den kampen att genera i mindre månadslön, men det kommer väl Lamotte inte att se som ett bekymmer? Han värnar ju om kvinnor och barn framför allt…

   Kvinnorna skriker högt i protest hos dig, Lamotte! Men du väljer att blunda för offren på din egen hemmaplan.

   Jag utmanar dig, Joakim Lamotte – offentligt. Törs du ta upp kampen mot kvinnohatet som flödar på dina sidor, där förövarna är dina trognaste följare och betalande kunder?

 

Av Åsa Hägglöf

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Åsa Hägglöf presenterar sig så här: En helt vanlig kvinna med ett rätt så normalt fungerande liv i bagaget.
Mitt engagemang i asyl- och migrationsfrågor tog sin början i samband med den stora flyktingströmmen från forna Jugoslavien på 90-talet. Det var då jag aktivt bestämde mig för vilken människa jag ville vara. Då startade min ideella karriär. Var 23 år gammal då, nu är jag 50.
Jag vill förändra den avhumanisering som pågår i vårt samhälle. Den avhumanisering av medmänniskor som numer blivit normaliserat.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.