Veckans underligaste
Jens Ganman Foto: Claudio Bresciani / TT

Var det här verkligen årets svensk?

Av Andreas Magnusson 2020-01-25

Så har tidningen Fokus utsett Jens Ganman till årets svensk. För alla er som aldrig har hört talas om honom kan jag berätta att det är en person som ritar tårtdiagram för en växande skara icke-läskunniga människor med högervärderingar. Sådana som vill få sina färdigpaketerade slagord i pekboksformat.

   Vi kan väl anta att Katerina Janouch och Joakim Lamotte kändes lite för instabila, att Hanif Bali var för partipolitisk och att Tino Sanandaji inte ville. Då fick det bli Jens Ganman även om många inte vet vem han är.

   Årets svensk är ett pris som från början delades ut av Rapportredaktionen. 1985 fick Refat El-Sayed priset och 1986 gick det till Hans Holmér. När rapportredaktionen 1989 insåg att Christer Pettersson nog var bäst lämpad att få priset det året la man istället ner alltihop.

   Sedan 2006 har tidningen Fokus valt att dela ut utmärkelsen Årets svensk. Priset ska gå till någon som har stått i centrum för nyhetsrapporteringen under året.

   Med undantag för några sekunder varje vecka i Svenska nyheter och några enstaka radio- och tidningsintervjuer så har det varit ganska tyst om Jens Ganman med möjligt undantag för på Twitter och Facebook.

   Ganman har kallat Fredrik Reinfeldt för psykopat, Stefan Löfven för gubbjävel, skelande huvudfoting och cuckboy. Och så raljerar han regelbundet om vad han tycker vara en alltför generös flyktingpolitik. Detta varvas med konstanta utfall mot Public Service.

   Kort sagt: Han är precis den sorts person Fokus-juryn bestående av ett konservativt gubbgäng med bland annat Johan Hakelius och Magnus Ranstorp tror har stått i händelsernas centrum eftersom han har synts mycket i deras riktade Facebookflöden.

   Greta Thunberg någon? Någon som har hört talas om henne? Någon som tror att hon har haft mer medial tid under 2019 än Jens Ganman? Inte?

   Och om nu priset nödvändigtvis skall gå till en medelålders man så borde väl ändå Jean Claude Arnault och Horace Engdahl ligga bättre till? Det har ju trots allt skrivits en hel del om dem.

   Den högerextrema pressen är i alla fall lyrisk. SD-vänliga Samtiden skriver till exempel ”Det var ett utmärkt val av Fokus”. De skriver också att ”första steget i att förändra, är att få fler att förstå vad saker och ting beror på. Det är folkbildning av bästa sort.”

   Jag gjorde en ovetenskaplig undersökning bland mina vänner och konstaterade ganska snart att de flesta ser Greta Thunberg som årets svensk. Ett undantag var vännen som föreslog att priset borde gå till en helt vanlig man vid namn Sten och så bifogade han en skärmdump. I denna utspelade sig följande replikskifte:

   SD-man: ”Sten, du är lika dåligt påläst som väldigt många andra. En gång till du kallar Sverigedemokrater för nazister så kommer jag tyvärr att behöva göra något åt det.”

   Sten: ”Eftersom jag är 70 med generell artros och kör med öppen profil, så utgår jag från att du skulle kunna leta upp mig och spöa ner mig, men skrämma mig, det kan du fan inte, nazistjävel!”

   Så där talar en värdig vinnare av priset till årets svensk och han är precis lika flyhänt i sociala medier som självaste Jens Ganman.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.