Veckans skylla på andra
Foto TT

Alla, Någon, Vem-som-helst och Ingen

Av Michael Williams 2020-12-19

På tal om Coronakommissionens kritik, diskuterar Emanuel Karlsten på sin Facebooksida frågan om varför ingen avgår som ett resultat av kritiken. Det enklaste svaret lyder att det är svårt att peka ut en ansvarig.

Emanuel Karlsten skrev:

”När Sverige valde väg var det ingen som flaggade för att äldreomsorgen inte var förberedd. Det var ingen som pekade på hur ofta influensavirus brukade ta sig in på boenden. Ingen berättade hur stark korrelationen mellan styrkan på säsongsinfluensa och överdödlighet i Sverige länge varit.

För ingen tycks tidigare brytt sig.

Så när vi nu hör oppositionen frågar sig varför ingen avgår, så är svaret: För att ingen kunde formulera risken i mars.

Det gör inte problemet mindre allvarligt, men det pekar ut något viktigare: Istället för att vara en enskild politikers fel, är det ett systemfel vi som samhälle är skyldiga till att ha konstruerat.”

Det må så vara, men försvarstalet påminner en del om historien om ”Alla, Någon, Vem-som-helst och Ingen”

”Ett arbete skulle utföras och Alla trodde att Någon skulle göra det.

Vem-som-helst hade kunnat göra det, men Ingen gjorde det.

Någon blev arg därför att det var Allas uppgift.

Alla trodde att Vem-som-helst kunde göra det, men Ingen insåg att Alla skulle strunta i det.

Det hela slutade med att Alla skyllde på Någon, när Ingen gjorde vad Vem-som-helst kunde ha gjort!”

Självklart finns det sällan något facit men Någon borde rimligen ha haft lite koll på vilka mekanismer som sprider ett virus över världen. Historiskt sett kunde nog Vem-Som-Helst ha bekymrat sig om att begära en konsekvensanalys innan de beslut togs som bidragit till situationen på våra äldreboenden.

Det kanske är något av tidens melodi, att vi Alla vägrar lära oss av historien. Kanske har Emanuel Karlsten en poäng i att det rör sig om ett systemfel.

När man bevakar käbblet efter coronakommissionens rapport så bjäbbar oppositionspartierna om något som de själva inte hade en alternativ ståndpunkt om när den svenska coronastrategin inleddes.

Inte heller när sommaren dök upp och sjukvården fick lite andningsutrymme framfördes någon saklig kritik mot den strategin. Politiker och media slöt, i allt väsentligt upp bakom Folkhälsomyndigheten.

Därmed är kritiken från oppositionspartierna ogiltig. Det handlar inte om vilka partier som har regeringsinnehavet eller inte. Det yttersta ansvaret åligger riksdagen – och där har de partier som inte är med i regeringen majoritet.

Nu hör det ändå till saken att de lama bortförklaringar och motstånd mot att acceptera att den svenska coronastrategin inte var så lyckad är anmärkningsvärd. Det är nog därför alla skyller ifrån sig på varandra på ett sätt som vi brukar lära våra barn att det är fult att göra.

Emanuel har förstås en poäng, men ändå inte. De folkvalda har bett om medborgarnas förtroende. De är 349 i riksdagen, 4600 i regionerna och 35900 i kommunerna. De skyller inte bara på varandra. Främst skyller de på alla de som inte är förtroendevalda. De skyller på dig och mig. Vi ofrälse.

Främst de som inte haft möjlighet att sitta med pyjamas på underkroppen och jobba genom Skype och Zoom. De skyller på de som utgör grundstommen i samhället Sverige. De som i verkligheten, på riktigt ser till att samhället fungerar.

Att sjukvård, skola, äldreomsorg, kollektivtrafik, sophämtning fortfarande fungerar. Dagar som upplevs som speciellt stressiga så skyller de även på invandrare. Visst är det smaklöst? Senast hösten 2022 kommer de flesta av de folkvalda, de som skyller varandra och alla andra, att be om vårt förtroende igen.

Vi talar också om pandemins offer på ett extremt smaklöst sätt. Vi talar i siffror. Ibland så får någon en påstötning om att det faktiskt finns människor bakom siffror och kurvor. Människor som avlidit i förtid och ännu fler anhöriga. Människor som förhindrats att närvara vid begravningar.

Som om dessa regler och rekommendationer skulle ha medfört någon avgörande skillnad i den intellektuella och strategiska härdsmälta som spelats upp i presskonferens efter presskonferens.

Ska någon avgå så ska alla avgå. Alla riksdagsledamöter kan ställa sina platser till förfogande och ansvariga myndigheter kan börja städa ur skrivborden. Tyvärr skulle det inte göra någon skillnad att utkräva personligt ansvar.

Nästa gäng skulle bara göra ungefär samma sak och fatta ungefär liknande beslut. För visst är det ett systemfel. Det kallas för kapitalism. Det kallas för auktoritetstro. Det kallas för teknokrati. De flesta av oss har köpt in oss i det här trossystemet. Det är inte mycket att orda om. Vi har en chans att dra lärdom och skapa förändring. Det ansvaret ligger på oss själva.

Kanske skulle det tillsättas en haverikommission som tittar på hur myndigheterna har makt i Sverige. Om det visar sig att myndigheterna bestämmer mer än folkvalda så är vi faktiskt tillbaka i stadsstaten Aten och frågan om vilka som är bäst skickade att styra. Om myndigheter styr Sverige så är det inte mycket till demokrati.

Coronapandemin är en reality check för vår del av världen. Vi var visst inte smartare än så här. Våra samhällen står mer eller mindre handfallna mot det mikroskopiska hotet. Politiken och expertisen svek vårt förtroende och vetenskapen var som vetenskapen är skickad att vara – oense.

Frågan är nu om någon är ödmjuk nog att lära. Det framstår som att ingen lärde sig något efter vårens påfrestningar. Kommer Alla, Någon, Vem-som-helst och Ingen att ha lärt sig något när sommaren 2021 anländer så att vi är bättre rustade inför november 2021? Vem kliver fram?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Michael Williams är statsvetare, policyanalytiker, ämneslärarstudent, kommunikatör, kapellmästare i rockbandet Violent Divine, förälder och äkta make. Arbetar som politisk tjänsteperson i kommunpolitiken. Skriver och debatterar oftast utifrån grön, feministisk grund.
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.