Veckans värsta

Varning för Para§raf!

Av Andreas Magnusson 2019-05-18

Jag känner mig lurad. För drygt två år sedan fick jag en förfrågan från chefredaktör Dick Sundevall om att börja skriva för Paragraf. Det kändes smickrande och roligt, men vad han hade glömt att berätta för mig var att Paragraf är en hatvänstersajt, en Marxistisk fejknews-site och en slaskblogg som drivs av en kommunist.

   Låt mig börja med att rikta ett stort tack till den ödmjuke nationalekonomen Tino Sanandaji. Vid sidan om sin nationellt och internationellt förbisedda nationalekonomiska forskning om entreprenörskap har han också tagit sig tid att skriva böcker om att Sverige tar emot för många invandrare. Men engagemanget för mänskligheten stannar inte där.

   Sanandaji har många gånger varnat för Magasinet Para§raf men jag förstod faktiskt först häromdagen hur allvarligt det var. I ett inlägg på Facebook beskriver han på ett kärleksfullt sätt mig som ”respekterat riksgeni” men han varnar samtidigt för Magasinet Para§raf:

”Det är som de flesta vet en notorisk oseriös haveristsite”.

   Jag måste lite genant erkänna att jag inte visste detta trots att jag skriver för Para§raf.

   I ett annat inlägg skriver han att det är ”en slaskblogg som drivs av en kommunist.”

   Det första jag gjorde när den här informationen framkom var att kontakta chefredaktör Sundevall. Han blev givetvis orolig och liksom jag tacksam över Sanandajis omsorg, men han försäkrade mig samtidigt om att han som chefredaktör rimligen borde känna till om det hade funnits en kommunistisk ägare som opererade bakom kulisserna.

   Ord stod mot ord och eftersom Dick Sundevall bara har journalistiska meriter som SVT-journalist och guldspadenbelönad grävande journalist som fått Ordfronts demokratipris så lutade jag ändå åt att lita mer på killen som kan mycket om entreprenörskap.

   Ytterligare ett inlägg av Sanandaji förstärkte känslan av att jag lurats av Para§rafs pråliga yttre:

”Magazinet Paragrafs påkostande design lurar många att tro att de läser en seriös juridisk tidskrift när det i själva verket är en konspirationssite full av uppenbara ologiskheter.”

   Och när jag sedan fick se att den balanserade och alltid lika sakligt neutrala skånemoderaten Ann Heberlein uppmärksammade sina följare på Facebook om att Para§raf är en ”hatvänstersajt” kändes det allt mer som att Sanandaji nog hade rätt.

   Saken blev inte bättre av att jag fick se ett inlägg från den återhållsamt nyanserade moderatpolitikern Hanif Bali där han i all ödmjukhet upplyste sina följare om att Para§raf är en ”lögnaktig klickfarmarblogg”.

   Vid det här laget hade jag en riktig oroskänsla i kroppen, men jag var inte fullt övertygad om Para§rafs farlighet förrän den balanserade och lågmälda bloggerskan Rebecca Weidmo Uvell gjorde entré. Det var hon som slutligen fick mig att inse att Magasinet Para§raf är lika farligt som digerdöden.

   För alla er som inte känner till Rebecca Weidmo Uvell så var det hon som först uppmärksammade oss på att Grodan Kermit spenderat tid i Gulag. Och så bloggar hon jättemycket. Och twittrar. Jättemycket. Hon hatar förresten korta meningar. Jättemycket.

   På Twitter skriver hon kloka aforismer som ”Centerpartiet, Socialdemokrater. Same shit.” eller ”Ska vi prata historia är Centern det brunaste partiet i riksdagen.”

   Hon är överhuvudtaget väldig arg på Centern och Liberalerna som hindrade en SD-stödd regering.

”Folkpartiet och Centern har snackat ihop sig om skitkastarkampanj mot Moderaterna. Skönt att Folkpartiet snart är historia i svensk politik.” skriver hon i en tweet.

   Själv trodde jag att Folkpartiet blev historia i svensk politik redan 2015 då de bytte namn till Liberalerna, men med tanke på Uvells breda kunskapsrepertoar misstänker jag att hon har rätt och att alla andra fel även här.

   I en twitterkommentar uppmärksammar hon den samhällspolitiska chefen för Saco-förbundet SSR att denna har delat en länk från Para§raf.

”Otroligt smaklöst av Saco-förbundet SSR att både legitimera en marxistisk fejk news-sajt och sprida bilden av en sexualsadistisk mördare av en ung svensk journalist. I Danmark.”

   SSR-chefen hade alltså delat en krönika från Para§raf och inte nog med det. Krönikan som handlade om våldsgärningar av män var bildsatt med en bild av den danske mördaren Peter Madsen.

   Det var först när jag läste Rebecca Weidmo Uvells inlägg som jag förstod hur farligt det faktiskt är att titta på en bild av en mördare och hur osmakligt det är att bildsätta en text med den det handlar om. Så som alla andra tidningar också har gjort när de har skrivit om Madsen.

   Och jag förstod verkligen hur illa det är med Paragraf när hon 15 maj publicerade en lång text på sin blogg där hon lyckas avslöja att vi tjänar väldigt lite pengar. Jag känner mig så klart lurad. När jag började skriva på Paragraf så fick jag inget betalt men Sundevall var så nöjd med mitt skrivande att han höjde gaget med 100%. Någonstans trodde jag därmed att det var enorma summor i omlopp.

   ”Magasinet Paragraf har övertagit rollen som vänsterns skitkastarhusorgan” skriver Uvell och lägger till: ”Jag förstår helt ärligt inte hur rimliga personer kan låna ut sig till denna snaskiga förtalsblaska som ägnar sig åt ren personförföljelse värre än något annat online inklusive rasse-mediaAvpixlat och Nordfront framstår som sansade i jämförelse.”

   Jag är evigt tacksam till Rebecca Weidmo Uvell som i sin politiskt neutrala godhet har upplyst mig och andra om att den här publikationen är mer extrem än de svenska nazisternas husorgan.

   Så här sitter jag nu i samma båt som före detta KD-politikern Peter Ahltin, professorn i civilrätt Mårten Schultz, före detta länspolismästaren Gunno Gunnmo, skådespelaren och författaren Johan Hedenberg, advokaten Emilie Hillert, advokaten Anna Dahlbom Langley, advokaten Sargon de Basso och författaren Bengt Sändh. Vi har alla lurats till att skriva för det livsfarliga och extrema Magasinet Para§raf.

   Vad du än gör: Läs inga texter härifrån och dela absolut inga av våra texter! Framförallt inte den här.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.