Nyhetssammandrag tisdag 3 maj 2022

Publicerad 2022-05-03

Boende i Oslo uppmanas att kissa i duschen, JO kritiserar Kriminalvården för en rättsosäker utredning och 17 åtalas efter att narkotika till ett värde av 110 miljoner har beslagtagits. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Medborgare uppmanas att kissa i duschen. Vattenmagasinen i Oslo har minskat till en alarmerande nivå. För att lösa problemet har kommunen uppmanat invånarna att bland annat ta kortare duschar och inte vattna gräsmattan.

Oslo kommuns chef för vatten- och avloppsavdelningen, Frode Hult, ger ytterligare råd i en kommentar till Dagbladet.

– Om du ska duscha och behöver kissa, kissa i duschen. Då sparar du vatten genom att slippa spola i toaletten.

Kriminalvården, anstalten Kumla får kritik av Justitieombudsmannen (JO). En kriminalvårdare upprättade en rapport om misstänkt misskötsamhet där en intagen anklagades för ”våld eller hot mot tjänsteman”. Samma tjänsteman deltog i det efterföljande förhöret som protokollförare och tolk.

Anstalten kritiseras bland annat för att kriminalvårdaren haft för många roller som inneburit att man inte beaktat den i grundlagen fastställda objektivitetsprincipen.

JO fastställer att hon inte borde ha medverkat vid förhöret samt att hennes deltagande var ägnat att påverka den intagnes förtroende för processen och myndigheten. Dessutom borde anstalten ha anlitat en utomstående tolk.

Åtalas för knark värt 110 miljoner. Ett nätverk med bas i Uppsala ställs nu inför rätta, 17 personer åtalas för bland annat narkotikasmuggling. Det sammantagna gatuvärdet på allt som tagits i beslag beräknas vara 110 miljoner kronor enligt Polisen. Enligt åtalet har narkotikan distribuerats över hela Sverige.

”Vi tror att vi har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater, med bas i Uppsalatrakten”, skriver kommissarie Torbjörn Munther, i ett pressmeddelande.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.