Nyhetssammandrag söndag 29 maj 2022

Publicerad 2022-05-29

Livstidsstraffet i Kanada mildras, 60 personer dödade av elefanter och en it-tekniker hos Polisen hackade 140 kollegors mobiler. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Det maximala straffet som kunde utdömas i Kanada var livstids fängelse, utan möjlighet till villkorlig frigivning. Men detta har landets Högsta domstol nu satt stopp för. Enligt dem så innebär vetskapen hos den dömde att vederbörande aldrig mer kommer ut, ett ”grymt” straff som strider mot grundlagen.
Högsta domstolens beslut innebär att en lag från 2011, som riktade in sig på att kunna ge massmördare hårdare straff genom att utdöma flera på varandra maximala straff, nu upphävs.
Istället återgår man till den gamla ordningen där det högsta straffet som kan utdömas är 25 år.

Enligt Africa News vill nu Zimbabwes regering häva det förbud mot elefantjakt som finns. Detta eftersom det bara i år har dött minst 60 personer i elefantrelaterade konfrontationer.
Det minskade antalet elefanter gjorde att ett skyddsprogram instiftades vilket ledde till att världens näst största elefantstam kunde utvecklas, med nästan 100 000 djur. Men det stora antalet medför också problem.
– Elefanterna rör sig i stora hjordar, äter upp allt på fälten, rör sig in i samhällena och tvingar människor att gå i försvar. När elefanterna skadas blir de aggressiva, skriver Nick Mangwana, regeringens talesperson, på Twitter.

En it-tekniker inom den danska polisen har nu åtalats för att ha hackat mobilerna hos 140 kollegor inom rättsväsendet. Framförallt har det handlat om kvinnor som utsatts. Genom tilltaget fick mannen tillgång till bland annat privata bilder.
Utöver intrånget, åtalas han även för att ha fotograferat en kvinnlig polis genom ett nyckelhål medan hon bytte om.
Även misstankar om att han olovligen har berett sig tillgång till utredningsmaterial, finns med på listan av anklagelser tillsammans med barnpornografibrott.
Vid en fällande dom riskerar mannen upp till sex års fängelse.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.