Nyhetssammandrag söndag 28 augusti 2022

Publicerad 2022-08-28

80-årig kvinna grovt misshandlad, elva fartkameror stulna, Sverige i botten vad gäller sjuksängar per invånare och ukrainska barn tvingas gå i ryska skolor.

En kvinna i 80-årsåldern vårdas för livshotande skador efter att ha blivit misshandlad på Nytorget i centrala Hässleholm.
Hon fördes till sjukhus med ambulans, skriver Kristianstadsbladet.
Larmet kom klockan 13.16 och Polisen skickade två patruller till platsen.
En person är misstänkt för grov misshandel. Han omhändertogs och överlämnades till vården.

Elva fartkameror på länsväg stulna. Polisen rapporterar idag att elva stycken fartkameror blivit stulna på länsväg 292 mellan Tierp och Hargshamn.
Brottsrubriceringen var först skadegörelse, men ändrades senare till grov stöld eftersom värdet på kamerorna anses vara så högt.

Sverige hamnar i bottenligan på listan över antalet sjukhussängar per person i en undersökning där man jämfört tillgången till vård i OECD-länderna.
Enligt det brittiska sjukförsäkringsföretaget William Russells, som gjort undersökningen, hamnar Sverige på plats fem från botten, skriver Life Science Sweden.
Sverige har totalt 21 288 sjukhussängar. Det innebär att Sverige har 2,07 sängar per 1 000 personer.
Bara fyra av OECD-länderna har färre sängar per person, Mexico, Costa Rica, Colombia och Chile.

Ukrainska barn tvingas gå i ryska skolor. Ukrainska föräldrar i ryskockuperade Mariupol hotas med att bli fråntagna sina barn, om de inte skickar dem till skolorna som numera följer den ryska läroplanen.
Det framgår av ett massmeddelande som skickats ut till föräldrarna, enligt Pjotr Andrjusjtjenko, rådgivare till stadens rättmätige borgmästare.
–Det här är ett brott mot mänskligheten, skriver Andrjusjtjenko enligt ryska exiltidningen The Insider.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.