Nyhetssammandrag måndag 3 oktober 2022

Publicerad 2022-10-03

Brandattacker mot ryska mönstringsbyråer, 20 fartyg utsattes för stora risker när Nord Stream 1 och 2 sprängdes i måndags, upplopp vid Irans ambassad, 2,3 ton hasch i beslag hitintills i år och svensk läkare dömd för dödshjälp.

36 ryska mönstringsbyråer har utsatts för brandattacker sedan kriget mot Ukraina startade, uppger Telegram-kanalen Populjarnaja politika.
Nu har ryska försvarsministeriet meddelat att attackerna ska bedömas som terrorism, vilket kan straffas med 15 års fängelse.
Telegram-kanalen Populjarnaja politika drivs av anhängare till den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksandr Navalnyj.

Minst 20 fartyg befann sig nära läckorna när explosionerna inträffade vid Nord Stream 1 och 2 i måndags. Det rapporterar P4 Blekinge, som sammanställt positionsdata.
Personerna ombord utsattes för stora risker, i och med att bubblorna som kommer upp till ytan gör att densiteten sjunker, förklarar Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan.
– Antingen kan det göra att fartygen bryts sönder eller att de sjunker och det kan leda till många dödsfall i värsta fall, säger han till radion.
Ett av fartygen var en svenskägd tankbåt som var på väg till Sundsvall.
Två var danskägda färjor som åker mellan Tyskland och Litauen.

Våldsamheter bröt ut vid Irans ambassad på Lidingö vid lunchtid på söndagen.
Ett tiotal personer kastade sten mot byggnaden, enligt Polisen.
– Vi har nio personer gripna misstänkta för våldsamt upplopp. Det handlar även om skadegörelse som stenkastning och klotter, säger Polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.
Polisen uppger att situationen är under kontroll. Ingen person ska ha kommit till skada.

Hittills i år har Nationellt forensiskt centrum (NFC) analyserat 2,3 ton cannabisharts som har beslagtagits av Polisen i Sverige.
Det är lika mycket som hela förra året – och lika mycket som 2019 och 2020 tillsammans, enligt siffror som P4 Östergötland tagit del av.
Cannabisharts är den enda av de vanligast förekommande drogerna där beslagen ökat de senaste åren.

Läkaren Staffan Bergström hjälpte sommaren 2020 en ALS-sjuk man att ta sitt liv. Mannen hade egentligen tänkt resa till en dödshjälpklinik i Schweiz, men resan ställdes in på grund av pandemin.
En förundersökning mot Staffan Bergström inleddes, men den blev nerlagd.
Han anmäldes även till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) av Inspektionen för vård och omsorg, som yrkade på att hans legitimation skulle dras in.
Nu har HSAN beslutat att Staffan Bergström ska bli av med sin läkarlegitimation.
– Jag är inte nedstämd, innerst inne visste jag att det inte skulle bli ett frikännande, säger han till Dagens Nyheter.
Beslutet kommer att överklagas.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.