Nyhetssammandrag onsdag 1 mars 2023

Publicerad 2023-03-01

Riksrevisionen riktar kritik mot Polisens arbete mot mängdbrott, försvunnen man hittad i hajmage, en kvinna i 40-årsåldern är anhållen för sexbrott mot barn, elev gripen efter dödshot mot personal, ännu en svensk kärnreaktor tas ur drift för reparation och en man i 20-årsåldern döms till tolv års fängelse efter en skjutning på en pizzeria.

Riksrevisionen riktar kritik mot Polisens arbete mot mängdbrott.  Igår presenterade Riksrevisionen en granskning där myndigheten kritiserar Polisens arbete när det gäller uppklaranden av mängdbrott, rapporterar SVT Nyheter.
Majoriteten av mängdbrott sker i lokalpolismområden som inte är tillräckligt bemannade.
– Mängdbrotten drabbar enskilda medborgare och övriga samhället hårt. Polisens arbete behöver bli mer effektivt. Ytterst är det en fråga om medborgarnas förtroende för polis och rättsväsende, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Försvunnen man hittad i hajmage. En 32-årig man försvann den 18 februari efter att ha gett sig ut med sitt terrrängfordon i den argentinska provinsen Chubut.
Två fiskare slog larm efter att ha iakttagit tre hajar där hans terrängfordon hittats två dagar efter försvinnandet, rapporterar Sky News.
Mannens kvarlevor hittades i en av hajarnas mage. 32-åringen kunde identifieras med hjälp av sina tatueringar. Polisen ska utreda vad som har hänt mannen.

Kvinna anhållen för sexbrott mot barn. En kvinna i 40-årsåldern anhölls på måndagen misstänkt för grov våldtäkt mot barn, rapporterar P4 Jämtland.
I samma ärende är en man i 40-årsåldern häktad sedan mitten av januari misstänkt för flera grova sexbrott mot flera barn som ska ha skett under en tioårsperiod.
När det gäller den anhållna kvinnan är det enligt åklagaren ett barn som misstänks ha utsatts för övergrepp, som ska ha skett på en ort i Västernorrlands län.

Elev gripen efter dödshot mot personal. En gymnasieelev är gripen efter att ha dödshotat två personer som jobbar på skolan.
Efter hotet lämnade eleven skolan och kunde senare gripas i en annan av skolans byggnader, enligt Uppsalapolisen. Gripandet gick lugnt till.
Eleven släpptes senare på fri fot men misstankarna kvarstår och gäller förberedelse till mord, alternativt dråp.

Ännu en kärnreaktor, Oskarshamn 3, tas ur drift, rapporterar DN. Orsaken är en bränsleskada som upptäcktes för ett par veckor sedan, som gör att små mängder bränsle kommer ut i processvattnet.
Reaktorn, som är Sveriges största, kopplas ur på fredag och kommer vara otillgänglig för att bidra till elsystemet under uppskattningsvis åtta dygn.

Tolv års fängelse för skjutning på pizzeria. En man i 20-årsåldern döms till tolv års fängelse efter en skjutning på en pizzeria i Ockelbo i fjol.
Händelsen inträffade i augusti 2022 när personal på pizzerian försökte avvisa en stökig man från lokalerna.
Mannen lämnade restaurangen men kom tillbaka med pistol och avlossade ett skott som träffade armen på en av de anställda.
Enligt domen riktade mannen därefter sin pistol mot samma persons panna.
Nu döms mannen för mordförsök, grovt vapenbrott, grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. Han ska även betala 269 000 kronor i skadestånd.

Två poliser i region Stockholm har i berusat tillstånd anspelat på sina anställningar som poliser då de nekats inträde på bland annat en restaurang och en pub, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.
Den ena mannen ska ha sagt att han skulle se till att “ordningsvakternas förordnade återkallas” då han blev nekad att komma in vid ett restaurangbesök.
Den andra visade upp sin tjänstelegitimation i samband med att han avvisades från en pub.
De båda riskerar nu att få en disciplinpåföljd. Enligt Polisen i Stockholm kan en eventuell påföljd inte stanna vid en varning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.