Carola Häggkvist. Foto: Stina Stjernkvist SvD/TT

Vad sa Carola egentligen?

Av Simon Vinokur 2023-04-11

I en intervju i Svenska Dagbladet uttrycker Carola Häggkvist vad som närmast kan anses vara främlingsfientliga och SD-vänliga åsikter om ”svensk” kultur, om demokratiska värderingar, kriminalitet, klass och om islam.

I intervjun sa Carola att hennes synsätt verkligen inte är främlingsfientligt, men i en tid då främlingsfientlighet och antidemokratiska värderingar är på frammarsch är det viktigt att lyssna på vad folk faktiskt säger och inte vad de säger om vad de tycker.

I efterhand har hon gått ut med en slags ursäkt, men det är en ursäkt till de som tagit illa vid sig – hon har inte sagt att hon inte menade det hon sade:

”…/jag är/ uppriktigt ledsen över att en del av mina ord i artikeln på något sätt sårat människor” och ”samtidigt vill jag beklaga att jag sårat flertalet människor & grupper som tagit mina ord till sig på ett sätt som skapat avstånd i stället för förståelse”.

Skälet till att det ändå är viktigt att skriva den här krönikan är – bortsett från att Carola inte ångrat det hon sagt – för att det hon sade redan gjort skada. Hon intervjuades i en av Sveriges största dagstidningar och förmedlade åsikter vars innehåll stöttar idéer och tankar som vill både staten och människor illa.

Därför tänker jag ge replik på – och dela min uppfattning om – det Carola faktiskt ska ha sagt i intervjun. Tydligt och klart, med citat från intervjun så att jag inte råkar tillskriva henne något som hon inte har sagt.

Carola: ”Jag tycker inte man kan säga ”kom och lev som ni vill i vårt land”.
Jag: Jag upplever inte att det finns något stöd för åsikten att man får flytta till Sverige utan att behöva följa svensk lag, men resonemanget återfinns bland folk som är främlingsfientliga.

Carola: ”Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga ”Den blomstertid” på skolavslutningarna”.
Jag: Precis som ovan saknas det stöd för åsikten att man inte ska få fira svenska traditioner – men även det resonemanget återfinns bland folk som är främlingsfientliga. Vad gäller Den blomstertid är det fortfarande vanligt att man sjunger den på skolavslutningar – och enligt Skolverkets hemsida går det bra att sjunga den traditionella psalmen.

Carola: ”Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet” (hon syftar bland annat på skjutningarna i Sverige.)
Jag: Gängkriminalitet och skjutningar har ingenting med flyktingmottagande att göra. Jag vet att det triggar en del svenskar att höra det konstaterandet, men faktum är att det sällan är flyktingar som är medlemmar i de kriminella gängen. Det är en socioekonomisk fråga – inte en kulturell sådan.

Carola: ”Vi släpper in och ska vara snälla mot människor som har en helt annan ideologi”.
Jag: Man har inte en viss ideologi bara för att man kommer någon annanstans ifrån – och eftersom vi lever i en demokrati ställs det inga krav på vilka ideologier man måste bekänna sig till för att få bli svensk.

Carola: ”… det till och med står i deras skrifter att det är okej att ljuga för otrogna”.
Jag: Ja, det står en del hemska saker i de abrahamitiska heliga skrifterna, men de är öppna för tolkning. Till exempel förespråkar Nya Testamentet slaveri och kräver att slavar respekterar sina ägare. Aposteln Paulus kräver även att kvinnor ska foga sig efter sina män och underordna sig dem. Tycker Carola så? Att insinuera att muslimer ljuger på strukturell nivå är islamofobi – alltså rasism.

Carola: ”Men det finns en anledning till varför det finns nationer och landsgränser, vi har olika kulturer med olika sätt att se. … Människan har det i sig att roffa åt sig”.
Jag: Här låter det definitivt som att hon resonerar som Sverigedemokraterna: att olika kulturer inte kan eller bör leva tillsammans utan bör vara kulturellt homogena. För att inte tala om att det definitivt låter som att Carola säger att människor från andra kulturer har en större benägenhet att ”roffa åt sig” än vad etniska svenskar har.

Det är oerhört beklagligt att en svensk känd artist som Carola Häggkvist ger sitt stöd – medvetet eller omedvetet – till antidemokratiska och främlingsfientliga krafter.

Sverige är bättre än så. Och det trodde nog många av oss att även Carola var.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.