Yoko Ono och John Lennon

Vem äger rättigheterna till tystnad?

Av Vladimir Oravsky 2023-05-25

År 1969 släppte John Lennon och Yoko Ono LP:n Unfinished Music no. 2: Life With the Lions och på den, på B-sidan, låt nummer 3, finns en 2 minuter kort komposition som heter Two Minutes Silence. Dess tystnad kunde fram tills nyligen avlyssnas på https://www.youtube.com/watch?v=sTQ7bmfAkNA. Lennon och Ono:s skiva blev ingen storsäljare, men varken Lennon eller Ono blev anklagade för stöld.

År 1952 komponerade John Cage sin kanske mest omtalade komposition om tre satser 4′33″. Vissa källor...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


  Vladimir Oravsky presenterar sig så här. Är en 76-årig författare, debattör, journalist, filmmanusförfattare, dramatiker, regissör och filmjurymedlem.
Det kanske mest framträdande med Vladimir Oravsky är att han har tur. I allt. Hans pjäser, böcker och dikter har vunnit åtskilliga nationella och internationella priser, av rena turen.
Fast den ofta kräver grundligt och långt förarbete, inbillar han sig. Vladimir Oravsky har skrivit 80 böcker, 30 teaterpjäser, ett tiotal filmmanus och över 5 000 tidnings- och tidskriftsartiklar. Ett urval av hans böcker finns att tillgå här.
Vladimir är en av Para§rafs fasta medarbetare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.